Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kommunen ødelegger sønnen min

Han holdt på å dø av spisevegring som 13-åring, ble sexmisbrukt av en barnevernsansatt og torturert av medbeboere. Nå frykter moren igjen for hans liv.

Hevder kommunen presser psykisk syke "Rolf"  ut av hjemkommunen: - De kjører over oss. Kaster de ha ham ut, er det ulovlig tvangsflytting. Behandlingen av Rolf er skammelig og uforsvarlig, sier moren til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen
Hevder kommunen presser psykisk syke "Rolf" ut av hjemkommunen: - De kjører over oss. Kaster de ha ham ut, er det ulovlig tvangsflytting. Behandlingen av Rolf er skammelig og uforsvarlig, sier moren til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Rolf" var bare 13 år, 30 kilo og døden nær da et Dagblad-oppslag i 1998 medvirket til at han ble tilbudt psykiatrisk behandling. Men Rolfs tvangslidelser viste seg vanskelig å behandle.

Bærum kommune har nå nærmest gitt ham opp:
«Etter 15 år med pasienten har vi ingen klare ideer eller oppskrifter på hvordan vi best kan hjelpe med hans lidelse,» skriver kommunen i våres.

Etter 15 år som kasteball mellom ulike institusjoner, har kommuneledelsen nylig varslet at Rolf flyttes ut av hjemkommunen denne uka. Av frykt for at han skal skade ansatte før flyttinga, har kommunen satt Securitas til å passe på personalet.  

- Jeg vil ikke flytte ut av Bærum. Jeg vil ikke flyttes vekk fra familien min. De er de eneste jeg har. Det eneste jeg ønsker er å ha et meningsfullt liv, sier 26-åringen til Dagbladet.

- Må kjempe for all informasjon Rolf og moren har lenge kjempet en desperat for at sønnen skal få kompetent hjelp i hjemkommunen. Moren sier de hele tida må kjempe for å bli informert av Bærum kommune.

- De kjører over oss. Kaster de ha ham ut, er det ulovlig tvangsflytting. Behandlingen av Rolf er skammelig og uforsvarlig, sier moren, som mener kommunen ikke følger Pasientrettighetslovens regler om medbestemmelse og respektfull behandling av pasienter og pårørende.

- Som følge av psykisk press og manipulering har tvangshandlingene hans blitt verre. Han spiser mindre, isolerer seg mer og psykisk er han helt utslått. Jeg har aldri i mitt profesjonelle liv opplevd en slik håndtering av en avmektig psykisk syk pasient. Dette er et grovt overtramp, sier hun.

Overgrep og tortur Foruten spisevegringen som truet livet hans, ble Rolf i tenåra utsatt for et seksuelt overgrep fra en støttekontakt hyret av barnevernet. Han ble siden plassert på institusjon med krigstraumatiserte barn, som torturerte ham.

Han har slitt med selvskading. Men inntil i sommer har han i sitt 26-årige liv aldri vært voldelig mot andre, bekrefter kommunen i sin sikkerhetsvurdering. Men de to siste åra har det imidlertid vært noen tilfeller av hærverk og trusler om vold.

På forsommeren slo han en ansatt i brystet.

- Grov maktmisbruk Moren mener episodene kommer av et år med feilslått behandling, som for mange innleggelser på psykiatrisk sykehus, tilfeldig medisinutprøving og generell mangel på daglige aktiviteter. Hun er selv psykiatrisk sykepleier. 

Tvangsinnleggelsene ved Blakstad sykehus har gjerne kommet i helger og ferier, ifølge moren, som nå tror kommunen ønsker å bli kvitt ham før sommerferien setter inn.

- Boligen har ensidig fokus på personalets ve og vel. Pasientens daglige behov for respekt, kjærlighet og trygghet har de glemt, sier hun.
 
Hun viser også til at politiet har blitt brukt til å frakte Rolf mellom sykehus og bolig - og til å hente ham på nattlige spaserturer i distriktet, én av hans tvangslidelser.

- Dette er grov misbrukt av makt. Rolf er en snill og intelligent gutt. De overdriver hans voldspotensiale, for å bli kvitt ham, sier moren, og mener samarbeidet mellom sykehus og den kommunale boligen for psykisk syke er dårlig.

-Samarbeider ikke - Samhandling eksisterer ikke. Sykehuset mener den miljøterapeutiske behandlingen av Rolf bør foregå i boligen. Men kommunen sier at boligen kun er et bosted. Ledelsen ved boligen har ikke satt seg inn i retningslinjene som sier at miljøterapeutisk behandling skal skje i pasientens hverdag. Resultatet er at Rolf ikke har fått den behandlingen han skal ha, sier moren.

Rolf skal nå utredes av spesialister ved St. Olavs Hospital i Trondheim, og moren mener det er uforsvarlig å flytte ham før man vet resultatet. Hun tror en miljøterapeut som kan hjelpe Rolf ut av isolasjonen og kjedsomheten, er nøkkelen.
- Jeg er redd kommunen ødelegger ham, slik de kjører på nå. Jeg frykter for livet hans, sier hun.

- Presset meg til å si ja Før helga hjalp hun og fastlegen sønnen å ta inn på hotell, for å skjerme ham. Det skjedde etter at personale fra den nye boligen Bærum vil flytte ham til, begynte å komme i leiligheten hans for å bli kjent.

Rolf, som altså har en alvorlig tvangslidelse, sier til Dagbladet at han ble presset til å si ja til flytting.

- Det ble litt terroraktig. Skikkelig angst og press, sier han.

- Jeg har lyst til å gjøre noe meningsfullt. Det trenger ikke å være så mye. Begynne å danse igjen, begynne i en lesergruppe, eller bare ta en kjøretur å se på havet. Jeg ønsker å komme meg ut av leiligheten, og ha kontakt med jevnaldrende. Jeg ønsker kontakt med verden, sier Rolf.

Overfor Dagbladet legger ikke Bærum kommune skjul på at de har mislykkes i å gi Rolf riktig behandling, og at det er derfor de nå vil flytte ham til en privat boliginstitusjon i Skedsmo kommune. Et annet viktig hensyn, er de ansattes sikkerhet.

- Hvorfor klarer dere ikke å skaffe Rolf et godt tilbud i Bærum?

- Vi har et veldig bra tilbud i Bærum. Men det hender noen må ha andre rammer rundt seg, enn det eksisterende botilbudet. I dette tilfellet har hans behandlere vurdert at boligen ikke er egnet i forhold til hans behov. Da må vi skaffe til veie et annet mer egnet botilbud enn kommunen har, sier Trine Bakkeli, kommunalsjef helse og sosial, til Dagbladet.

Press? - Vanskelig vurdering På spørsmål om kommunen har utsatt Rolf for press, svarer hun:
- Det er alltid en vanskelig vurdering. Vi må stole på hans behandlere når de mener dagens tilbud ikke er egnet. Da må vi finne et alternativt botilbud. Vi kan ikke stå og se på at en person med stort hjelpebehov blir værende i et uegnet botilbud, sier hun.

I det private botilbudet vil Rolf ha færre medbeboere å forholde seg til. Hans mor var på befaring i leiligheten mandag, og mener det innebærer et langt dårligere tilbud, i tillegg til å fjerne ham fra hans nettverk.

Kommunalsjef Bakkeli sier kommunen «ikke har indikasjoner på» at Bærum kommunes behandling av Rolf det siste året har forverret hans tilstand.

- Han skal snart utredes av eksperter ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Er det ikke ugunstig å foreta nok en flytting før det? 

- Jeg kjenner ikke vurderingene rundt det spørsmålet. Jeg vet bare at hans behandlere mener dagens bolitilbud ikke er egnet. Da må vi som kommune agere i forhold til det.

- Gambler ikke med liv og helse På spørsmål om hvorfor Securitas er satt til å vokte de ansatte, og om ikke de ansatte har kompetanse til å takle eventuelt risikable situasjoner, svarer hun:

- I denne boligen er det mye personell som er godt utdannet i å håndtere trusler og vold. Men noen ganger oppstår situasjoner hvor man føler behov for å skjerme personalet ytterligere. Da leier vi inn vaktmannskap for å forsterke sikkerhetsnivået. Vi kan ikke gamble med ansattes liv og helse.

Mens Rolfs mor mener kommune ovedriver hans voldspotensiale, mener Bakkeli at personalet jobber under en «ganske stor risiko». Dette begrunner hun med at kommunens risikovurdering av ham, konkluderer med at risikoen for vold er «moderat».

- Securitas skal bare beskytte personell - Securitas er ikke i nærheten av å gjøre inngripen i forhold til de vi har omsorg for. Det er det personalet som gjør. Hun sier vekterne sin jobb er å beskytte personalet ved truende situasjoner, f. eks. å bringe dem i sikkerhet.

På spørsmål om kommunen tar selvkritikk for at den har hatt ham som pasient i 15 år, uten å klare å gi Rolf et godt tilbud, svarer Bærum kommunes kommunalsjef:

- Jeg har ingen kommentarer til hva kommunen har gjort de siste 15 åra. Vi forholder oss til at vi nå mener å ha funnet et godt botilbud. Vi tar det derfra.