Kommunen snur: Vil rassikre

Ei uke etter Dagbladets sak, vil Eidsvoll kommune likevel sikre Petter Kirkebys og Laila Hollstedts hus mot utrasning. - Vi er kjempeglade, sier Laila.

FRYKTET HUS-RAS: - Det er jo fare for at huset også kan rase, sa Laila Irene Hollstedt da Dagbladet traff henne sammen med mannen Petter Kirkeby (t.v.) og advokat Henrik Midtsæter. Nå har kommunen snudd og sier ja til å rassikre. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
FRYKTET HUS-RAS: - Det er jo fare for at huset også kan rase, sa Laila Irene Hollstedt da Dagbladet traff henne sammen med mannen Petter Kirkeby (t.v.) og advokat Henrik Midtsæter. Nå har kommunen snudd og sier ja til å rassikre. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette kom jo som ei bombe på oss, sier en strålende fornøyd Laila Irene Hollstedt (56) til Dagbladet.

Det er bare dager siden formannskapet i Eidsvoll kommune snudde, og sa ja til å rassikre hennes og mannen Petter Kirkebys (60) hus.

- Vi er kjempeglade, sier Laila.

Fikk nei i sommer

For det er ikke lenge siden paret var dypt fortvilet.

Slik Dagbladet skrev for ei uke siden, har et skred som gikk høsten 2019 spist seg nesten helt inn til grunnmuren.

- Hvis det ikke stoppes, er det jo fare for at huset også kan rase, sa Laila da Dagbladet var på besøk, mens hun sto og så nedover skråninga med skredet.

SNUDDE: - Når et hus står så nært kanten, må vi bare få gjort noe, sier Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika (Sp) om kommunens snuoperasjon. Her i Eidsvollsbygningen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SNUDDE: - Når et hus står så nært kanten, må vi bare få gjort noe, sier Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika (Sp) om kommunens snuoperasjon. Her i Eidsvollsbygningen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Likevel avviste kommunen å hjelpe med rassikring.

«Ut fra kostnadene, samfunnsnytten av tiltaket og muligheten for at det skaper forventninger hos andre, vil ikke kommunen gjennomføre og bekoste sikringstiltaket», vedtok kommunestyret i sommer.

- Gikk forferdelig fort

- Vi mener at her må den enkelte ta det ansvaret selv, sa Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika (Sp) til Dagbladet for ei uke siden, og la til at kommunen med et annet vedtak kunne skape en uønsket presedens.

Nå er altså tonen en helt annen.

- Når et hus står så nært kanten, må vi bare få gjort noe, sier John-Erik Vika til Dagbladet.

Det er Laila Hollstedt enig i, etter at saken har versert i Eidsvoll kommune i 15 måneder.

- Nå har vi kjempet såpass lenge, og når mediene tar tak i det, skjer det noe, sier hun, og forteller at etter at Dagbladet skrev om saken, har også Romerikes Blad omtalt den.

- Det gikk forferdelig fort. Det var hos dere i forrige uke, og så i Romerikes Blad, og nå setter de i gang, sier Laila Irene Hollstedt.

- Bør kreve refusjon

Ifølge ordfører Vika ligger saken i en gråsone.

- Det er uklart hvem som har ansvaret, men vi må få gjort noe, og så får vi heller ta diskusjonene etterpå, sier Vika, som er glad for at Dagbladet satte fokus på saken.

- Oppmerksomheten har vært god å ha, den, sier Vika.

PLENEN SANK: Den ytre delen av gressplenen har sunket kraftig inn mot skredet bak huset, kontaterer Petter Kirkeby. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
PLENEN SANK: Den ytre delen av gressplenen har sunket kraftig inn mot skredet bak huset, kontaterer Petter Kirkeby. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

I en tidligere innstilling hevdet kommunedirektøren på Eidsvoll at Naturskadeloven må forstås som at det «er opp til kommunens frie skjønn å avgjøre om det er ønskelig å utføre eller bekoste et sikringstiltak».

Dette nevnes ikke i denne ukas innstilling til formannskapet.

Derimot står det at kommunen bør «kreve refusjon av grunneier for eventuell verdiøkning av eiendommen som følge av sikringstiltakene samt for eventuelle økonomiske tilskudd eller bidrag fra andre».

Gledelig overrasket

Ifølge Laila og Petters advokat Henrik Midtsæter er det helt klart at Naturskadeloven pålegger kommunen å rassikre.

- Vi mener at det er riktig ut fra lovverket, og ut fra det kommunen tidligere har sagt, sier Midtsæter.

I juli klaget han på kommunens avslag. Nå er han gledelig overrasket over hvor fort det gikk, da det plutselig løsnet.

- Ut fra den lange tiden kommunen har brukt tidligere i saken, hadde vi sett for oss at det skulle ta lengre tid, sier Midtsæter til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer