Kommunen stenger skolen - bygda dør

DJUPVIK i Nord-Troms (Dagbladet): Livsnerven i bygda blir borte når skolen legges ned. Det er derfor Djupvik i Troms vil oppleve forgubbing og avfolking. Men nå får bygda hjelp fra barneombud Trond Waage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er godt med støtte. Vi trenger all den hjelp vi kan få. Det er jo helt bak mål å legge ned skolen, nå kommer denne bygda til å lide en langsom død, sier Grete Berg.

Hun og Bjørnar Nordeng har bestemt seg for å flytte, sammen med sønnen Jostein (5). Snart blir de fire i familien. Det er med vemod de må selge det staselige huset i den vakre kystbygda.

14 småbarnsfamilier

150 personer i Djupvik i Kåfjord kommune, blant dem er det 14 småbarnsfamilier.

Nå er mange av dem på flyttefot.

- Unge folk ser ikke noen framtid i ei bygd som fjerner skolen. Det sier seg sjøl. Vi godtar ikke å sende småunger flerfoldige mil med rutebuss, sier Grete Berg.

Hun mener lokalpolitikere som klager over folkeflukt, har seg sjøl å takke.

- De sparer seg til fant. Sjansene for at de som nå drar kommer tilbake, er minimal, mener Berg.

Advarer

En klage til fylkesmannen førte fram, og tirsdag skal saken behandles på ny i Kåfjord kommunestyre.

Nå kommer også barneombud Trond Waage dem til unnsetning. I et brev til statsråd Trond Giske advarer han mot den massive skolesentraliseringen og nedleggingen av grendeskoler.

Waage mener det ligger kortsiktige økonomiske motiver bak. Og at dette svekker barnas oppvekstmiljø.

- Særlig de små barna er skadelidende fordi de mister skoletilknytningen i nærmiljøet som de kan identifisere seg med, mener Waage.