MENER TERJE KUNNE VÆRT BEDRE: Thorleif Monsen ved Røa kiropraktorklinikk mener at Terje vil kunne oppnå større bevegelighet til armene dersom han får jevnlig behandling. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MENER TERJE KUNNE VÆRT BEDRE: Thorleif Monsen ved Røa kiropraktorklinikk mener at Terje vil kunne oppnå større bevegelighet til armene dersom han får jevnlig behandling. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Kommunen tilbød Terje (34) ti uker med behandling. Nå vil privatklinikker hjelpe:
- Jeg har ikke samvittighet til ikke å gjøre noe

To klinikker skal gi Terje Sørlie Skaug gratis behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I midten av juli omtalte Dagbladet saken til Terje Sørlie Skaug (34), som etter en hjerneblødning i 2011 ikke har fått den behandlingen som familien mener han har krav på.

34-åringen fikk enorm oppmerksomhet etter at han la ut et innlegg på sin egen Facebook-profil med tittelen «Dette er meg; Terje 34 år, på gamlehjem».

I teksten fortelles det om et ikke-eksisterende fysioterapitilbud. At kommunen ikke har penger til å kunne etterkomme to timer fysikalsk behandling i uka. Terje presenterer målet sitt: Å holde rundt datteren på syv og kunne bruke hendene daglig.

I februar klaget mor Veronica Sørlie inn behandlingen for Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som sendte klagen videre til kommunen. Like etter kom kommunen på banen med et tilbud: 20 behandlinger over 10 uker, med oppstart i slutten av august.

- Ikke samvittighet til ikke å gjøre noe

Nå har imidlertid private klinikker kommet på banen. De ønsker å se om de kan utgjøre en forskjell for Terje, uten å ta betalt for det.

- Jeg fikk presentert saken til Terje og jeg var solgt med en gang. Jeg har ikke samvittighet til ikke å gjøre noe, sier Thorleif Monsen ved Røa kiropraktorklinikk til Dagbladet.

Sammen med fem ansatte ved Stabækklinikken har han bestemt seg for å prøve å trene opp Terje, så godt det lar seg gjøre.

- Dersom Terje hadde fått riktig trening hadde han vært i bedre form tidligere. Det er mulig at han hadde kunnet styre sin egen rullestol, noe som ville vært enormt for ham. Det er hovedmålet vi setter oss nå. Han var i mye bedre fysisk form da han kom fra Høyenhall, enn hva han er nå.

- Total ansvarsfraskrivelse

Det var Jørn Standal som spurte Thorleif Monsen om han ikke kunne tenke seg å hjelpe til. Standal bor selv i Nittedal og har fulgt saken til Terje.

- Innledningsvis gikk alt greit, fysioterapauter fulgte opp. Nå har situasjonen forverret seg drastisk. Det jeg kjenner mest på er at det rammer de aller, aller, aller svakeste i samfunnet. De som har vanskelig for å nå fram i byråkratiet. Kommunen selv har to håndteringsmuligheter: Enten kan de involvere seg og sørge for behandling, eller så kan de distansere seg og gjøre ham til en salderingspost, sier han til Dagbladet.

Årsaken til at han involverte Monsen var at han ønsket å vise at det er relativt enkelt å hjelpe Terje.

- I dag har Terje én til én-hjelp hver dag. Det er ekstremt ressurskrevende. Hvorfor kan man ikke være opp disse menneskene til å behandle ham? Jeg mener det er et totalt fravær av engasjement - en total ansvarsfraskrivelse. Det er en holdning jeg finner det vanskelig å fordøye, sier Standal.

- Ikke ansvarsfraskrivelse

Ordfører i Nittedal kommune , Hilde Thorkildsen (Ap), mener at kommunen ikke fraskriver seg ansvaret for at Terje skal få et ordentlig behandlingstilbud.

- Før sommeren fikk Terje det han ønsket seg av kommunen - fysioterapibehandling to ganger i uka. Fysioterapauten han bruker, og som han ønsker å fortsette å bruke, har ferie fram til 22. august - derfor starter ikke behandlingen før det. Så kan man jo skjønne at han ønsker seg mer enn det, men samtidig er det tilbudet kommunen har gitt tilpasset situasjonen han er i. Da er det ikke snakk om ansvarsfraskrivelse fra kommunens side. At privatpersoner vil gi ham noe i tillegg er fint.

Hun sier at kommunens jobb er å tenke på helheten og å gi alle pasienter en behandling som er god og riktig.

- Kommunen har tidligere uttalt at det ikke er økonomi som er årsaken til at Terje ikke får behandling av større omfang?

- Det handler ikke om økonomi utover det at man har satt et budsjett som skal fordeles på et visst antall pasienter. Som ordfører akter jeg å fortsette å se helheten. Vi skal ha lik omsorg for alle pasienter.

Mener trening skal skje daglig

Thorkildsen sier at de skal forsette behandling for Terje også utover de 20 behandlingstimene som er satt opp fra slutten av august.

- Kommunen har aldri sagt at vi ønsker å stoppe behandlingen, men vi inngår kontrakter. Vi kommer til å fortsette, men på ny kontrakt. Underveis må vi evaluere behov, noe som også handler om at Terje skal få lov til å gi tilbakemelding på hvordan han synes behandlingen fungerer.

Veronica Sørlie mener imidlertid at det er feil at Terje har fått det tilbudet han har ønsket seg.

- Behovet til Terje er trening hver dag, og han har vist store framskritt da han tidligere fikk denne oppfølgingen av en fysioterapeut som tidligere var ansatt av kommunen. Da denne fysioterapeuten sluttet, begynte problemene. Det er en lovpålagt oppgave å gi Terje et tilpasset treningsopplegg og det vi ønsker oss er verken dyrt eller tidkrevende.

- Det Terje og jeg ønsker er at ordføreren og enhetslederen som har ansvar for Terje kommer på banen og deltar aktivt i prosessen videre.

Mener saken er merkelig håndtert

I likhet med Veronica Sørlie, mener Thorleif Monsen ved Røa kiropraktorklinikk at 20 behandlinger ikke er et realistisk vurderingsgrunnlag for fysikalsk framgang. Helst skal han ha daglig trening, så lenge formen tilsier det, og Thorleif Monsen tror at Terje til en viss grad kunne vært selvhjulpen dersom han hadde fått behandling jevnlig.

- Nå har han fått tilbud om 20 behandlinger, men hvem trener hardt i to måneder, for så å slenge seg på sofaen og fortsatt forvente resultater? Det har vært en merkelig håndering av saken, og trening for Terje kan føre til en vestenlig økt livskvalitet.

I første omgang skal Terje kjøres til og behandles hos kiropraktorklinikken på Røa.

- Vi skal se hvordan det går og ut fra hvordan han takler behandlingen vil vi ta en vurdering på mange ganger i uka han kan komme hit. I det lange løp planlegger vi at behandlingen skal foregå hos ham (Døli pleie- og omsorgssenter journ. anm.), hvor vi kan dra nytte av det fantastiske lokalet de har, men som nå ikke blir tatt i bruk.

Thorleif Monsen mener at Terje har et større potensial for fysikalsk framgang enn en gjennomsnittlig slagpasient.

- Dette er et spesielt tilfelle, for det skjer ikke så ofte at 30-åringer får slag. Han har mye mer kapasitet enn typisk slagpasient og vi forventer at han har større potensial enn hva de eldre har.

Kommunen: - Vi har samme mål som Terje

Fysioterapaut Kristoffer Torgersen ved Stabækklinikken er en av dem som skal være med på behandlingsprosjektet.

«Thorleif kontaktet meg etter å ha fått en forespørsel angående behandling. Dette var noe jeg kunne være med på, så da har vi valgt å gjøre det vi kan. Foreløpig har vi et mål om å få opp bevegelse og styrke i armer og hender, slik at han om mulig kan styre rullestolen sin selv. Evaluering vil skje fortløpende og delmål settes underveis», skriver han i en sms til Dagbladet.

Mette Mosby, enhetsleder institusjon i Nittedal kommune, synes det er fint at andre stiller opp.

«Vi synes vel det er flott om spesialister på området ønsker å støtte både faglig og økonomisk i slike vanskelige tilfeller. Et sykehjem har generelle tilbud, innenfor den allminnelige kommunale helsetjeneste. Vi har imidlertid det samme mål som Terje, raskest mulig rehabilitering til så høyt funksjonsnivå som mulig; da er det flott om Terje får flere muligheter for å bedre sin situasjon», skriver hun til Dagbladet.


ROLLTALK OG ØYEPEKETAVLE: Slik kommuniserer Terje Sørlie Skaug (34) ved hjelp av rolltalk og øyepeketavle. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer