Kommunen tok lønna

De 20 psykisk utviklingshemmede hadde seks kroner i timen. Nå får de ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKODJE (Dagbladet.no): For å spare 150 000 kroner valgte Skodje kommune utenfor Ålesund å ta lønna på seks kroner timen fra 20 psykisk utviklingshemmede.

- Hjerterått og et svik mot tjue arbeidsglade mennesker som gjør en verdifull jobb, sier Paul Birger Tysnes, far til Bernt Johan (30) som har Down Syndrom.

- Kommunen tjener gode penger på jobben de gjør. Selv har de psykisk utviklingshemmede fått seks kroner i timen, nå får de ikke noe. De jobber for kommunen, en lokal møbelfabrikk, driver gartneri, lager fyringsved og har verksted for fargetrykk. Alt går rett i kommunekassa.

Det er hårreisende at det er de svakeste som skal prioriteres bort når valgene skal tas, mener han.

Bryter med festtalene

Skodje kommune utenfor Ålesund har seks ansatte for å se til brukerne ved Prestemarka produkter. I sparingsprosessen ble det vedtatt å inndra lønna til de psykisk utviklingshemmede som daglig arbeider ved senteret med virkning fra 1. mars. Nå arbeider de uten at den verdifulle lønna kommer i posten, men kommunen fortsetter å få inn penger fra kundene.

- Politiske intensjoner er at psykisk utviklingshemmede skal være en resurs i samfunnet. De får sin trygd og må strengt tatt ikke gå på jobb. Skulle de vært hjemme ville kommunen fått ekstra utgifter på omsorgsarbeidere i tillegg til at de mistet inntekt på senteret. Dette bryter med alle gode intensjoner i festtaler, sier Tysnes.

- De har jo lyst til å jobbe. Lønna er det som gjør at de føler seg verdsatt, noe de ser fram til og som gjør at de for egne penger kan ta en tur på kino og kose seg. Jeg finner ikke ord, sier han.

- DUMT: Bernt Johan Tynes (30) (foran) og Sjur Engjaberg (23) synes det er trist at de ikke lenger får lønn for jobben de gjør. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
- DUMT: Bernt Johan Tynes (30) (foran) og Sjur Engjaberg (23) synes det er trist at de ikke lenger får lønn for jobben de gjør. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG Vis mer

Kan ikke love noe

Ordfører Terje Vadset (Frp) sier senteret selv disponerer sine rammer, men at lønningene har gått med i innsparing og omstilling. Etter stort lokalt påtrykk vil han nå se etter penger.

- Vi vil lete etter midler. Om vi klarer det kan jeg ikke love. Nå skal vi først ta det opp i formannskapet så får vi se, sier han til Dagbladet.no.