Kommunen var varslet - men ikke Even

Mens flere hundre tonn stein raste gjennom tunet til Even Kongsvik, lå rapporten om rasfaren ubehandlet hos kommunen.

RASERT: Tunet til Even Kongsvik og Dagny Nødseth er fremdeles preget av raset i slutten av juli. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
RASERT: Tunet til Even Kongsvik og Dagny Nødseth er fremdeles preget av raset i slutten av juli. Foto: Stig Roger Eide / DagbladetVis mer

JØLSTER/OSLO (Dagbladet): Tonnevis med stein og grus er fjernet fra garasjen, som nå kan brukes igjen. En av bygningene er jekket opp. Ting begynner sakte, men sikkert å komme på plass igjen hos Even Kongsvik og Dagny Nødseth i Jølster.

Den siste tida har Skadealliansen jobbet på spreng på eiendommen, som fikk enorme skader da vann, stein og grus i store mengder kom tordnende nedover lia den 30. juli. Fremdeles ligger store mengder masse igjen på tunet.

- Til alt hell fant ikke vannet veien inn i selve hovedhuset. Det rant rundt på begge sider, og huset sto igjen som på ei øy. De som har jobbet her etterpå har gjort en formidabel innsats. Det ser allerede mye bedre ut enn hva det gjorde etter raset, sier Kongsvik, og forteller detaljert om hva som skjedde for en drøy måned siden.

JORDRASET: Helikopterbilder viser de store ødeleggelsene etter jordraset i Jølster. Video: HRS Vis mer

- Kom deg vekk

Mens han selv satt hjemme og drakk kaffe, var kona borte i forbindelse med jobb. Selv ante han fred og ingen fare, da telefonen plutselig ringte. Beskjeden var ikke til å misforstå.

- Det var naboen som lurte på om jeg var hjemme. Ja, svarte jeg. Da fikk jeg beskjed om å komme meg langt vekk så fort som mulig, forteller 66-åringen.

Paret har bodd på eiendommen ved Jølstravatnet siden 2001, men hadde aldri hørt noe om at de holdt til i et rasutsatt område da raset kom rett gjennom tunet deres. I etterkant av de mange rasene som gikk i området i juli, da blant annet en bil med en person i ble tatt, har Kongsvik imidlertid blitt kjent med at det før raset var utarbeidet en rapport om rasfaren i kommunen. Da han fikk tak i dokumentet datert mai 2019, sperret han opp øynene.

- Ikke varslet

- Når jeg nå får se at NGI har tegnet inn at tunet mitt er svært utsatt for ras av type jord- og flomskred, så er jeg rystet over at ingen har fortalt det til oss som bor her. Når vi ser hva som skjedde i juli, så burde vi som bor i disse områdene selvsagt fått klar beskjed, sier Kongsvik.

LIKE VED: Parets eiendom ligger bare noen få meter unna det som i rasrapporten fra NGI er definert som rødt farenivå. Kart: NGI
LIKE VED: Parets eiendom ligger bare noen få meter unna det som i rasrapporten fra NGI er definert som rødt farenivå. Kart: NGI Vis mer

Selv tror 66-åringen at han og Nødseth kan takke en gammel rasvoll ovenfor huset for at ikke alle de tre byggene på eiendommen hans ble knust. Men selv om han innrømmer at hendelsen var skremmende, er det ikke aktuelt å flytte fra stedet. I alle fall ikke ennå.

- Vi har jo tenkt at vi skal flytte til noe enklere etter hvert. Vi er 66 år begge to, så kanskje når vi rundet 70. Uansett er dette med rassikring viktig, for det skal jo bo folk her etter oss, sier Kongsvik.

VEIEN STENGT: Det er gått flere jordras langs E39 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane. Veien er stengt etter at store vannmengder og trær dekker veibanen. Video: Privat Vis mer

Gitt til kommunen

Ifølge 66-åringen har representanter fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vært på eiendommen og sett flere ganger etter raset i juli. Men Kongsvik undrer seg over hvorfor ingen fra direktoratet ga beskjed om rasfaren tidligere, siden rapporten var klar allerede i mai.

Regionsjef Brigt Samdal forteller til Dagbladet at det var de som var oppdragsgiver for rasrapporten som ble utarbeidet av Norges geologiske institutt (NGI). Den flere hundre sider lange rapporten ble overlevert til kommunen 5. juni - nesten to måneder før raset ved Jølstravatnet gikk. Den gang ble det også orientert om innholdet.

REGIONSJEF: Brigt Samdal i NVE.
Foto: Terje Pedersen / Scanpix
REGIONSJEF: Brigt Samdal i NVE. Foto: Terje Pedersen / Scanpix Vis mer

- Rapporten ble gitt til kommunen på et overleveringsmøte, hvor flere representanter var til stede. Samtidig ble det gitt en gjennomgang av blant annet funn og faresoner som var avdekket, sier Samdal til Dagbladet.

- Ingen varslingsplikt

I rapporten kommer det blant annet fram at Kongsviks hus ligger bare noen få meter unna det som er merket som rød sone. Fargen indikerer fare for såkalt 100-årsskred.

Samdal forklarer at selv om NVE har bestilt rapporten, så er det ikke direktoratets ansvar å orientere innbyggerne som bor i eller nær særlig rasutsatte områder.

- Det ligger ingen varslingsplikt fra oss til innbyggerne ved overlevering av en slik rapport. Det er eventuelt kommunen som skal varsle. Hvordan dette gjøres, varierer fra kommune til kommune. Noen arrangerer folkemøter, mens andre velger å sende skriftlig beskjed og orientere om status der innbyggerne bor, sier Samdal.

STORE ØDELEGGELSER: Jordraset i Jølster tirsdag medførte store ødeleggelser på veiene. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Joar Heimsæter Vis mer

- Tatt på alvor

Avtroppende ordfører i Jølster kommune, Oddmund Klakegg, forteller til Dagbladet at de har ventet i flere år på rapporten fra NGI og NVE. Likevel har ikke rasanalysen som ble overlevert for mer enn tre måneder siden blitt behandlet politisk ennå.

Det blir det trolig heller ikke på en god stund. Jølster vil snart bli slått sammen med tre andre kommuner og bli til Sunnfjord. Dermed er oppfølgingen av rapporten lagt på vent, ifølge ordføreren.

ORDFØRER: Avtroppende ordfører i Jølster, Oddmund Klakegg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ORDFØRER: Avtroppende ordfører i Jølster, Oddmund Klakegg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg oppfattet dessuten rapporten mer som informasjon som skal ligge til grunn for framtidige kommuneplaner når ny bebyggelse, næringsliv og liknende skal planlegges. Jeg har imidlertid full forståelse for at det blir stilt spørsmål ved dette nå i ettertid, sier Klakegg.

Rapporten fra NGI ble laget som følge av et pilotprosjekt som Jølster ble valgt ut til å være en del av. Ifølge NVE viser kartene i rapporten at totalt ti bygninger ligger innenfor rød sone.

- På grunn av kommunesammenslåingen, så skal jeg være forsiktig med å love hva som blir gjort framover. Vi er midt i forhandlingene om hvem som skal ha hvilke oppgaver og roller framover, og jeg vil selvsagt gjøre mitt for at rapporten blir tatt på alvor også etter kommunesammenslåingen, sier Klakegg.