DRUKNINGSULYKKE: En sju år gammel gutt ble funnet død i Parkdammen i Askim, like ved Askimbyen skole, 21. november i år. Kommunen har siden jobbet med å sikre dammen, men mange reagerer på et av tiltakene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRUKNINGSULYKKE: En sju år gammel gutt ble funnet død i Parkdammen i Askim, like ved Askimbyen skole, 21. november i år. Kommunen har siden jobbet med å sikre dammen, men mange reagerer på et av tiltakene. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kommunen ville flytte ender så barn ikke skulle gå ut på isen. Viltnemnda fant fram rifla

Innbyggere tok til orde for at endene skulle fjernes, etter en tragisk drukningsulykke. Men ordføreren i Askim ble paff da han fikk høre at endene hadde blitt skutt.

(Dagbladet): Forrige uke varslet Askim kommune at de ville innføre nye sikkerhetstiltak rundt dammen i Folkeparken, etter at en sju år gammel gutt døde i en tragisk drukningsulykke der 21. november i år.

Gutten gikk gjennom isen i andedammen, og både innbyggere, parkforeningen og kommunen var enige om at nye sikkerhetstiltak måtte komme på plass. Et mulig tiltak som tidlig ble diskutert var å fjerne endene som har hatt tilhold i dammen.

Søndag ble dette gjort, ved at endene ble skutt.

«Nå har endene blitt avlivet og andehusene blir fjernet . Tanken er å la isen fryse igjen sånn at det ikke skal være noe som frister barn til å gå på isen. Det er også vurdert høyere gjerde og skilt. Det er kommunen som har bestemt dette. Ingen ønsker flere tragiske ulykker i parken», skriver Folkeparkens Venner på Facebook.

- Jeg er ikke enig i denne beslutningen, men Folkeparkens Venner gjør selvfølgelig det kommunen ber oss gjøre, sier Morten Hødal, leder for Folkeparkens Venner, til Smaalenenes Avis, som først omtalte saken.

Det var venneforeningen som utplasserte endene i parken, og det var de som kontaktet viltnemnda for å få dem avlivet.

- Vi er en frivillig organisasjon som forsøker å sørge for at denne parken er en hyggelig plass for alle som kommer hit. Vi syntes det var trist at kommunen kom til den konklusjonen som de endte med, men vi hjalp dem og gjorde det vi ble bedt om av kommunen, sier Hødal til Dagbladet.

- Ønsket ikke at de skulle dø

Han sier at de var tydelige i samtaler med kommunen på at den forsvarlige løsningen, dersom endene først måtte fjernes, var å avlive endene.

- Vi ønsket ikke at de skulle dø, men når kommunen først hadde bestemt seg for at de skulle fjernes så ble dette løsningen. Dette er ikke en løsning vi ønsket, men Viltnemnda ble tilkalt og alt ble gjort av fagfolk og etter regelboka.

Han har merket seg et voldsomt engasjement for endene i sosiale medier.

- Men jeg tror det er viktig at folk husker på at dette er ender. De har blitt fjernet for at vi ikke skal miste flere menneskeliv, sier han.

Facebook-sidene til flere lokalaviser og Folkeparkens Venner, fylles opp av kommentarer fra folk som er både rasende og triste.

«Tragisk at endene ble avlivet! De kunne blitt plassert et annet sted! Dårlig avgjørelse av kommunen», skriver en kvinne på foreningens Facebook-side.

- Jeg ble paff

Thor Hals (H), ordfører i Askim, bekrefter at avgjørelsen ble tatt av kommunen, som i en periode hadde drøftet hva de kunne gjøre for å sikre dammen bedre etter den tragiske dødsulykken. Forslag som har kommet på bordet var sikrere inngjerding av dammen, samt skilt som advarer mot å bevege seg ut på isen.

- Slik jeg oppfatter situasjonen, så var det en beredskapsgruppe i kommunen som landet på at endene bør tas ut av dammen i vinter. Det har blitt gjort to ganger tidligere. Det beredskapsgruppa ikke hadde regnet med, var at endene skulle avlives, sier han til Dagbladet.

Uten at Hals var klar over det ble representanter fra kommunen og Folkeparkens Venner enige om at det enkleste ville være å avlive endene, fordi det var for vanskelig å fange dem, forteller ordføreren.

- Jeg forstår det som at foreningen så det som håpløst å samle dem inn, og at de derfor sa at det beste og enkleste var å avlive dem. Jeg ble litt overrasket og paff da jeg fikk høre at endene hadde blitt avlivet, sier Hals.

- Som skapt for sosiale medier

Han synes det er litt underlig at folk nå reagerer så kraftig som de gjør i sosiale medier.

- Episoder som dette er som skapt for sosiale medier. Selvfølgelig er det mange som mener at dette er trist, men det var også mange som reagerte på at endene var der da denne tragiske ulykken fant sted i slutten av november. Det var mange da som tok til orde for at endene skulle fjernes, men de trodde nok ikke at de måtte avlives.

I tillegg til at endene nå er fjernet, vil kommunen også sørge for at gjerdene rundt dammen blir økt med ytterligere en halv meter i høyden, sier ordføreren.

Nå lover ordføreren at det vil bli utplassert nye ender i dammen før sommeren.

- Kan du garantere at de ikke blir skutt neste vinter?

- Jeg tror nok det er lite sannsynlig at de også blir drept, sier han.