Naboklage

Kommunen ville rive sjørøverhytta til Jens (4)

En anonym klage fikk kommunen til å reagere på sjørøverhytta til Jens (4).

I FARE: Eierne av denne lekehytta fikk beskjed fra kommunen om at hytta enten måtte flyttes eller rives. Foto: Privat
I FARE: Eierne av denne lekehytta fikk beskjed fra kommunen om at hytta enten måtte flyttes eller rives. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Lekehytta til Jens sto ferdig i mai - det var en bursdagsgave fra mor og far til fireårsdagen.

Lekehytta var en umiddelbar suksess, ikke bare for de to brødene i huset, men også for kompisene i nabolaget.

- Nå som situasjonen med covid har ført til en del begrensninger, var timingen for ferdigstillelse god og den har blitt brukt deretter, sier huseier og hyttebygger Tron Lund til Dagbladet.

SJELDEN MULIGHET: Programleder Jon Almaas sikret seg i fjor en ferieperle til 13,2 millioner kroner i Kragerø. Reporter: Celina Morken Vis mer

Anonym klage

I november mottok kommunen et anonymt brev. I brevet sto det at det var bygget et tårn i hagen til eneboligen som ligger på Østre Halsen i Larvik.

Ifølge Østlandsposten, som først skrev om saken, mottok huseier Tron Lund deretter et brev fra kommunen, der det ble varslet om at kommunen hadde registrert et mulig ulovlig forhold.

- Kommunen har et regelverk å forholde seg til de og. Jeg er ikke i harnisk, men jeg har handlet i god tro og etter de forskriftene jeg trodde var gjeldene, sier han.

Ifølge Lund måler sjørøverhytta 180 cm i bredde, den er 180 cm lang, og har en takhøyde på 200 cm. På taket er det montert et 75 cm høyt rekkverk, forklarer Lund.

Han valgte å avslutte svaret til kommunen med glimt i øyet:

«Ifølge bestiller av bygget, Jens (4), benyttes bygget primært som sjørøverskip med sølekakeutsalg».

Han la ved bilde av lekehytta, kartskisse og fylte ut meldingsblankett for bygg som er unntatt søknadsplikt.

Nytt brev

I forrige uke mottok familien et nytt brev opp fra kommunen. Der fremkom det at lekehytta var en bygning etter plan- og bygningsloven, og at kommunen mente den ikke kan stå der den står, uten dispensasjon.

Ifølge Østlandsposten, viste kommunen i sitt brev til reguleringsplanen som trådte i kraft i 1998:

«Plantegningen viser at lekehytta er plassert utenfor byggegrensa», forklarte saksbehandleren - noe som ville bety at familien måtte søke om dispensasjon, rive, eller flytte hytta til et annet sted på eiendommen.

Gitt dispensasjon

Men Tron Lund har hele tiden vært klar over at kommunen tidligere har blitt konsultert i forbindelse med oppføring av en bod på samme tomt - en bod som ville vært vesentlig større enn lekehytta.

- Den tidligere eieren av tomta søkte i 2012 om å føre opp en bod her. Da fikk han beskjed fra kommunen at boden ikke var søknadspliktig. Det var også noe vi til grunn da vi førte opp lekehytta, sier han.

Den innsendt søknaden den gang omhandlet en bod på 13,2 kvm.

- Det er noe større enn denne hytta jeg har satt opp. Vedtaket den gang sa at det ikke var nødvendig å få tillatelse, fordi boden ikke var stor nok til at den var byggemeldingspliktig.

Sjørøverhytta og huset står på en 886 kvm stor eiet tomt regulert for enebolig. Eiendommen grenser mot vei på to av sidene, og nabobebyggelse på de to respektive sidene.

- Er den til sjenanse for noen?

- Jeg har prøvd å plassere den slik at den ikke skal sjenere. Men jeg blir litte grann skuffa om jeg må flytte den, sier Lund og fortsetter:

- Det er viktig at sånne småting som dette også blir riktig. Hytta kommer ikke til å stå der inn i evigheten heller, det er lite trolig at Jens kommer til å henge så mye i den hytta når han er 17 år.

Etter at både Østlandsposten og Dagbladet tok kontakt, gjorde kommunen helomvending i saken. Endelig konklusjon ble fattet tirsdag ettermiddag og familien kan nå rope «hiv o hoi».

FORSKJELL: Garasjer har egen særbestemmelse i reguleringsplanen, men altså ikke sjørøverskip, sier Cathrine Wærvågen, virksomhetsleder byggesak i Larvik kommune. Foto: Larvik kommune
FORSKJELL: Garasjer har egen særbestemmelse i reguleringsplanen, men altså ikke sjørøverskip, sier Cathrine Wærvågen, virksomhetsleder byggesak i Larvik kommune. Foto: Larvik kommune Vis mer

- Reguleringsplanen har blitt gjennomgått på nytt etter skriftlig tilbakemelding og dialog med tiltakshaver. Dialogen endte med enighet om at sjørøverskipet til Jens kan bli stående og ikke krever dispensasjon fra regulert byggegrense, sier Cathrine Wærvågen, virksomhetsleder for byggesak i Larvik kommune.

Hun utdyper at siden et sjørøverskip ikke er et hus, har tiltakshaver anledning til å plassere skipet der det står i dag.

- Garasjer har egen særbestemmelse i reguleringsplanen, men altså ikke sjørøverskip, sier Wærvågen.

Familien Lund er jublende glade. Siden bildet som ligger øverst i saken ble tatt, har hytta også fått montert sandkasse og sklie.

- På grunn av en lite gjennomtenkt beslutning om å la barna velge farge, har vi dog utsatt malingen inntil videre, sier Tron Lund, og legger til:

- Vi regner ikke med at naboene ville satt pris på signalgrønn med dinosaurmotiv, sier han og ler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer