Kommunene åpner seg

Det er en viktig seier for ytringsfriheten når ansatte i Oslo kommune nå skal få uttale seg om samfunnsspørsmål og sitt eget fagområde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Finanskomiteen i bystyret har enstemmig vedtatt et forslag fra SVs Ivar Johansen som understreker betydningen av åpen debatt og informasjonstilgang som forutsetning for et levende demokrati, som det heter. På den måten ivaretas ikke bare den enkelte ansattes rett til å ytre seg. Det er også et demokratisk framskritt.
  • Oslo har vært blant de mest lukkede kommunene i landet, der informasjonen er styrt fra toppen av administrasjonen eller den politiske ledelsen. De ansatte har hatt munnkurv, og er blitt tildelt refs hvis de har uttalt seg til pressen. Det samme har skjedd i andre kommuner. Da en ansatt i Haugesund kommune slo alarm om meget kritikkverdige forhold innen omsorgssektoren i byen, ble hun omplassert og måtte gå rettens vei for å få jobben sin tilbake.
  • Kommunene blir en stadig større og viktigere del av den offentlige sektoren. Derfor er det også nødvendig for publikum med større innsyn og åpenhet. En slik åpenhet kan selvsagt oppleves som ubehagelig både for den politiske og administrative ledelsen, som nå vil miste kontrollen med informasjonsstrømmen. Men i det lange løp vil kommunene selv og publikum tjene på det. Det kan føre til bedre effektivitet og service når de ansatte kan gå åpent ut med kritikk og forslag til forbedringer på sin egen arbeidsplass.
  • Det er nå viktig at andre kommuner og fylker følger opp Oslos eksempel, slik kommunalminister Sylvia Brustad understreker. Hun er spesielt glad for at initiativet i Oslo er kommet fra politikerne selv. Men dette er en sak også for rikspolitikerne. De bør ikke sitte med hendene i fanget og vente på utspill fra den enkelte kommune eller fylke. Det vil også virke forvirrende på publikum hvis de ansattes rett til ytringer praktiseres forskjellig kommunene imellom. Vi føler oss langt fra sikre på at lokalpolitikerne i resten av landet vil stå i kø for å følge i Oslos spor.