Kommunene får 4 milliarder kroner

Men ville hatt mer. I dag legger Kristin Halvorsen fram revidert nasjonalbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kommunene får til sammen 3,5 og 4 milliarder kroner når Kristin Halvorsen i formiddag legger frem revidert nasjonalbudsjett, ifølge ANB. Det er 1,3 millarder mer enn det regjeringen i utgangspunktet hadde planlagt.

Kommunenes Sentralforbund har imidlertid bedt om 5,75 milliarder kroner i frie inntekter. 1,25 milliarder skal gå til å opprettholde standarden i eldreomsorgen og videregående opplæring. To milliarder skal brukes til å opprettholde normen om tre prosents driftsresultat slik at kommunene kan betjene lånene sine.

Det har vært en intens dragkamp om hvor mye penger kommunene skal få til disposisjon neste år.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) har holdt igjen på grunn av frykt for renteøkning. På den annen side har sterke krefter i alle de rødgrønne partiene kjempet for å gi kommunene mer penger til skole og eldreomsorg.

Resultatet har blitt et kompromiss, som kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa skal ha karakterisert som brukbart, skriver NTB.

Lettere å ha hushjelp

Regjeringen foreslår i tillegg et nytt inntektssystem for kommunene, noe som regnes som en seier for Senterpartiet.

Inntektssystemet vil gi sterkere omfordeling mellom rike og fattige kommuner. Distriktsprofilen er også skjerpet og det vil legges inn kriterier som tilgodeser både kommuner med fraflytting og tilflytting. Kommuner med stabilt folketall og høye skatteinntekter vil dermed bli tapere.

INTERN DRAKAMP: Finansminister Kristin Halvorsen skal ha holdt igjen kommunebevilgningene i frykt for en  renteøkning. Foto: SCANPIX
INTERN DRAKAMP: Finansminister Kristin Halvorsen skal ha holdt igjen kommunebevilgningene i frykt for en renteøkning. Foto: SCANPIX Vis mer

Også andre lekkasjer har sivet ut til media. Etter det VG erfarer, vil regjeringen forenkle reglene rundt arbeidskraft i private hjem.

Trolig øker grensen for fritak for arbeidsgiveravgift for arbeid i hjemmet fra 50.000 kroner til 60.000 kroner. Det betyr at du kan ha vaskehjelp, au pair eller gartner hjemme for inntil 60.000 kroner i året uten å betale arbeidsgiveravgift.

Se pressekonferansen der budsjettet legges fram her.

Tunnel-penger

Regjeringen vil også prioritere utbedringer og vedlikehold av Oslotunnelen, i budsjettet som legges fram i dag - 100 millioner kroner bevilger de til denne posten, i følge NRK.

Pengene skal gå til 37 ulike strakstiltak inne i tunnelen, og arbeidet med å bytte ut gamle skinner, rehabilitere sporvekslere og fjerne forurenset pukk er allerede i gang.

- Når man tenker på alt det trøbbelet man har hatt med det som er landets viktigste jernbanestrekning, nemlig Oslotunnelen, så sier det seg selv at vi rett og slett er nødt til å gjøre det som er nødvendig, sier Heikki Holmås, SVs finanspolitiske talsmann, til NRK Østlandssendingen.

Mange av signalfeilene som har gitt innstillinger og forsinkelser i togtrafikken på Østlandet har oppstått i den 30 år gamle Oslotunnelen.

Kommunene får 4 milliarder kroner

Mer oljepenger

På grunn av oljeprisen vil hun ha omtrent hele 150 milliarder kroner mer å putte i oljefondet enn det som ble lagt til grunn da 2008-budsjettet ble vedtatt i fjor høst, skriver Nettavisen.