Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommunene får gjort mer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra den såkalte Kostra-undersøkelsen som Statistisk sentralbyrå presenterte før helga viser at norske kommuner har hatt en klar aktivitetsvekst i fjor. I hele kommunesektoren ble det 14 000 flere årsverk, av dem 2 900 i skolesektoren. Man er samtidig på god vei til å nå målet om 10 000 flere årsverk i pleie- og omsorgstjenestene i løpet av denne stortingsperioden. Samtidig viser tallene at kommunenes driftsresultater i 2007 er lavere enn i 2006 som var et svært godt år for norske kommuner. Forklaringen på utflatingen er blant annet høyere renter.

Selv om veksten i aktivitet i fjor var høyere enn veksten i inntekter viser tallene at kommunene fikk gjort mer og i hovedsak brukte pengene i tråd med nasjonale prioriteringer. Det er blitt satset på skole og omsorg. Den sittende regjeringens forbedring av kommuneøkonomi har altså gitt resultater. Men det er viktig å merke seg at resultater ikke bare skal måles i antall lærere og omsorgsarbeidere, men også i form av målbart bedre kvalitet i velferdstjenestene. Vi må imidlertid gå ut fra at det er en sammenheng mellom ressursinngang og kvalitet. Desto mer urovekkende er det at flere kommuner har varslet kutt i bevilgningene til skole i år.

Det er imidlertid grunn til å minne om at kommunene, på samme måte som sykehusene, blir målt mot stadig høyere forventninger. Ferske undersøkelser viser at det er et stort gap mellom det velgerne forventer seg av kommunale tjenester og det som faktisk ytes. Tjenestene kan alltid bli bedre, og det er politikernes utfordring å få dette til. Med tanke på at veksten i økonomien generelt ser ut til å bli mindre de neste åra, og dermed også kommunenes skatteinntekter, og at årets lønnsoppgjør trolig blir dyrt, må regjeringen sette av rikelig med midler til kommunene i 2009. Det er de som produserer fellesskapsløsningene som regjeringen ønsker mer av. Skal de rødgrønne vinne valget, må de være best på «hjemmebane».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media