Kommunene får svi

Dristig satsing på verdens vaklende aksjebørser har ført til svikt i de kommunale pensjonskassenes finansinntekter. Dermed må kommunene punge ut milliardbeløp i pensjonspremier som de ikke hadde regnet med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Årets lønnsoppgjør fører samtidig til en dramatisk vekst i kommunenes samlede pensjonsforpliktelser.

Økte avgifter, kutt i velferdstjenester og utsetting av viktige reformer kan bli resultatet av den onde økonomiske sirkelen kommunene nå har havnet i. Du får svi for den dristige satsingen.

I et brev til kommunene tegner Kommunal Landspensjonskasse (KLP) en dystert bilde av selskapets framtidige finansinntekter.

Børsraset

KLP har i mange år har tatt store deler av regningen selv ved hjelp av avkastningen fra forvaltningen av fondet. Selskapet har i likhet med andre pensjonsselskaper kunnet betale tilbake premiebeløp til kommunene.

Nå må kommunene i stedet skrive ut nye regninger.

Finansinntekter har uteblitt på grunn av det globale børsraset. Det skjer samtidig som kommunene har økt den andelen av forvaltningskapitalen som går til aksjehandel. Inntil nylig brukte KLP inntil 20 prosent av forvaltningskapitalen til handel på børs. I tråd med nye bestemmelser og rådende vinder er dette økt til 23 prosent av forvaltningskapitalen - eller om lag 15 milliarder kroner. Omkring 45 prosent av dette brukes i utlandet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer