Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommunene har vedtatt sammenslåing - grenser ikke til hverandre

Spesielt ekteskap i Sogn og Fjordane. 

SPESIELT: Selje og Eid har vedtatt sammenslåing, selv om de altså ikke grenser til hverandre. Grafikk: Kjell Erik Berg. 
SPESIELT: Selje og Eid har vedtatt sammenslåing, selv om de altså ikke grenser til hverandre. Grafikk: Kjell Erik Berg.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sammenslåingen mellom Eid og Selje i Sogn og Fjordane så ut til å strande da Vågsøy som ligger i mellom de to nektet.

Nå har de to kommunene likevel vedtatt frivillig sammenslåing - uten nabokommunen i midten.

- Det er veldig bra. Vi er veldig fornøyd med både prosessen og vedtakene i de to kommunene, sier ordfører Stein Robert Osdal (KrF) i Selje på telefon til Dagbladet.

Da Dagbladet snakket med ham i formiddag, var han på vei inn til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) for å få velsignelsen.

Det fikk de, uten noen protester fra ministeren.

- Det gikk veldig bra. Vi fikk kake og umiddelbar velsignelse. Nå er vi den fjerde største kommunen i hele Sogn og Fjordanet, med rundt 9000 innbyggere. , sier ordfører Alfred Bjørlo (V) i Eid, som gleder seg på det nye samlivet.

Grensejustering

Sammenslutningen trenger ikke å bli så uortodoks som den kanskje høres ut.

På sikt jobbes det nemlig med at bygda Bryggja i Vågsøy skal innlemmes i den nye kommunen.

Hvis det skjer, får Eid og Selje en smal grense til hverandre likevel. Det er imidlertid ikke avklart ennå - og det er ikke helt klart hvordan Vågsøy kommune vil stille seg til en slik deling.

Blant innbyggerne i den lille bygda er blant annet Vågsøys ordfører, som ifølge Bjørlo har vært skeptisk til deling av kommunen.

Vurderte tvang

Hva som skjer videre, gjenstår å se.

Uansett virker det ikke lenger aktuelt å tvinge sammen hele Vågsøy i ekteskapet mellom Eid og Selje, slik det tidligere er blitt spekulert i.

Det signaliserte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i Firdaposten i forrige uke.

Vågsøy har nemlig innledet nye diskusjoner med naboene Flora og Bremanger.

- Gratulerer

Leder Helge Andre Njåstad (Frp) skjønner at sammenslutningen mellom Eid og Selje kan få noen til å heve et øyenbryn - men gratulerer de to kommunene med avtalen.

- Vi må gratulere Alfred Bjørlo (Venstre-ordfører i Eid, journ.anm) med å endelig finne seg en partner. Han har vært en av de ivrigste forkjemperne for kommunereform, og har fridd i alle retninger. Han har virkelig anstrengt seg for dette, som en ungkar på dans som ikke ville gå hjem alene, sier Njåstad humoristisk.

Han ser ikke på det som et problem at de to kommunene ikke deler grense, all den tid de selv er komfortable med løsninga.

- Hvis de selv ikke ser på det som problematisk, skal ikke jeg sitte i Oslo og problematisere det, dette får de finne utav lokalt. Jeg registrerer at politikerne i både Selje og Eid er fornøyde, og mener dette er til det beste for sine innbyggere, sier han.

Første eksempelet

Spørsmålet om sammenslåing av kommuner som ikke er naboer, dukket også opp i fjor, da de to kommunene Ullensaker og Hurdal på Romerike drøftet sammenslåing.

Her strandet planene imidlertid, og de fire partiene bak kommunereformen vurderer nå om de to kommunene på Romerike i stedet skal tvangssammenslås med midt-i-mellom-kommunen Nannestad til en ny storkommune på Øvre Romerike.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media