Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommunene i krisemøte hos Terra

Bøtelagt Terra-rådgiver bak USA-avtaler med kommunene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En av Terra-rådgiverne, som har bistått minst fire norske kraftkommuner med investeringer i amerikanske verdipapirer, er tidligere bøtelagt av Kredittilsynet, melder Finansavisen.

Terras seniorrådgiver Harald Norberg ble tidlig på 90-tallet etterforsket og straffet for å ha tatt for høy fortjeneste ved plassering av kundenes penger.

Bøtelagt

Nordberg arbeidet på dette tidspunktet i Forenede Fonds. I det aktuelle forholdet bistod han Den norske Hypotekforening med kjøp av obligasjoner. En tjeneste som skal ha kostet omkring 50 000 kroner. Nordberg krevde 1,5 millioner kroner for handelen.

Han ble ilagt en bot på 10 000 kroner.

Ønsker ikke å kommentere

Finansavisen reporter hadde en svært lite hyggelig telefonsamtale med Nordberg i går.

Nordberg ble blant annet spurt om han hadde lært noe av tidligere erfaringer.

STYRER MOT MILLIONSMELL: Fire nordlandskommuner styrer mot millionsmell. Samlet har de fire kommunene en investering på 451 millioner kroner gjennom amerikanske Citibank. Nå har verdien av kommunenes investeringer falt til halvparten. Her er Terra sine meklere Harald Norberg t.h. og Knut Anders Opstad (nr. 2 f.h.) i Vik kommune i juni 2007
STYRER MOT MILLIONSMELL: Fire nordlandskommuner styrer mot millionsmell. Samlet har de fire kommunene en investering på 451 millioner kroner gjennom amerikanske Citibank. Nå har verdien av kommunenes investeringer falt til halvparten. Her er Terra sine meklere Harald Norberg t.h. og Knut Anders Opstad (nr. 2 f.h.) i Vik kommune i juni 2007 Vis mer

- Du, nå må du være jævlig forsiktig. Jeg foreslår at vi avslutter denne samtalen nå og tar dette fra et legal point of view, svarte han.

Verken Norberg eller Terra har i formiddag svart på Dagbladet.nos henvendelser.

Smutthull

Kommunene har i utgangspunktet ikke lov til å låne penger for å investere i aksjekjøp, opplyser generalsekretær Asbjørn O. Pedersen i Forbund for kommunal økonomiforvaltning til E24.

I 2001 fikk Vik kommune i Sogn og Fjordane likevel lov til å gjøre unntak fra denne regelen.

Vik inngikk en avtale med DnB Markeds om å investere ti millioner kroner årlig. Disse pengene skulle stamme fra inntekter fra kraftsalg i og utenfor kommunen.

Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) godkjente under tvil avtalen, siden det i dette tilfelle dreide seg om å binde opp framtidige inntekter, og ikke ta opp lån.

Kraftkommunene det er snakk om denne gangen skal ha inngått liknende avtaler med Terra.

Julelønn

I dag ble det kjent at Narvik kommune ikke har penger til å betale de ansatte desemberlønn.

Hovedtillitsvalgt Knut Nilsen i Narvik kommune avviser at investeringene har forårsaket den økonomiske krisen.

- Vi er i en økonomisk vanskelig situasjon. Den går tilbake til den tida vi hadde veldig lite overføringer til kommunen. Vi har en bedre økonomi, men dog er det for lite overføringer til kommunen som er hovedårsaken til den situasjonen vi er i, sier Nilsen til Dagbladet.no.

Høy lønn

Flere av kommunerepresentantene hevder at de på forhånd ikke var informert om hvor høy risiko Citibank-investeringene representerte.

- Vi er blitt rundlurt, sier ordfører Asgeir Almås i Hattfjelldal kommune i Dagbladets papirutgave i dag.

Mens kraftkommunene sliter, har Terras meglere hatt svært god inntjening.

Seniorrådgivere Harald Norberg og Knut Anders Opstad, som solgte inn de risikofylte investeringsplanene til kommunene, hadde begge omkring syv millioner kroner i inntekt i fjor, ifølge likningstallene.

Akkurat nå sitter kommunerepresentantene i krisemøte hos Terra.

Dagbladet.no kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media