Kommunene kan sette ned formues­skatten med 70 prosent

- Det var som pokker, sier Fabian Stang.

KJENTE IKKE MULIGHETEN:  Oslo-ordfører Fabian Stang (H) kjente ikke til muligheten kommunen har til å sette ned formuesskatten, men mener det er unaturlig for Oslo å ha et annet skattesystem enn resten av landet.  Foto: Anders Grønnberg
KJENTE IKKE MULIGHETEN: Oslo-ordfører Fabian Stang (H) kjente ikke til muligheten kommunen har til å sette ned formuesskatten, men mener det er unaturlig for Oslo å ha et annet skattesystem enn resten av landet. Foto: Anders GrønnbergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) : Formuesskatten, som både Høyre og Frp ønsker å redusere eller fjerne, er fordelt mellom stat og kommune, skriver Dagens Næringsliv (DN) i dag.

Den omstridte skatten er i dag på 1 prosent av formuer over en million. Av dette går 0,3 prosent til staten og 0,7 prosent til kommunene.

Kommunestyret i hver enkelt kommune vedtar hvert år hvilken sats de skal ha på skatten på formue, begrenset oppad til 0,7 prosent av formuesverdien. Siden 70-tallet har alle kommuner i landet brukt maks sats, tross muligheten de har for å redusere satsen, opplyser Næringsdepartementet til DN.

Heller ikke noen av landets Høyre- eller Frp-kommuner har benyttet muligheten.

Ordfører i Oslo, Fabian Stang (H) innrømmer overfor DN at han ikke kjente til muligheten.

- Det var som pokker, er hans reaksjon.

Han vil likevel ikke gå inn for dette. 

- Jeg tror det ville vært unaturlig at Oslo la opp til et annet system enn resten av landet. Da ser jeg for meg at vi får en konkurranse mellom kommunene om hvor folk skal bo, og tilpasning deretter, sier han.

Heller ikke Bærum kommune har noe ønske om å redusere skatten, som som skaffer dem 500 millioner kroner i året.

- Om det skjer fra statlig hold, er vi nødt til å bli kompensert for det. Vi har aldri vurdert å sette ned den kommunale satsen på formuesskatten, sier ordfører i Bærum Lisbeth Krog (H).