- Kommunene må avgjøre

Legeforeningen mener kommunene må få avgjøre om egne fastleger skal kunne reservere seg mot henvisning til abort.

VIL GI KOMMUNENE ANSVARET: - Pasientenes rettigheter veier tyngst, men vårt landsstyre har vedtatt at det bør ligge en åpning for leger å reservere seg i spørsmål som handler om liv eller død, sa president Hege Gjessing i Den norske legeforening under en åpen høring i Stortinget torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VIL GI KOMMUNENE ANSVARET: - Pasientenes rettigheter veier tyngst, men vårt landsstyre har vedtatt at det bør ligge en åpning for leger å reservere seg i spørsmål som handler om liv eller død, sa president Hege Gjessing i Den norske legeforening under en åpen høring i Stortinget torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Pasientenes rettigheter veier tyngst, men vårt landsstyre har vedtatt at det bør ligge en åpning for leger å reservere seg i spørsmål som handler om liv eller død, sa president Hege Gjessing i Den norske legeforening under en åpen høring i Stortinget torsdag.

Legeforeningen viser til at kommunene inngår avtaler med fastlegene, og at innholdet i disse vil variere fra sted til sted.

På mindre plasser vil det kanskje ikke være mulig for leger å reservere seg - selv om Stortinget skulle fatte et vedtak som åpner for dette, poengterte Gjessing.

Helseminister Bent Høie (H) har tidligere uttalt seg på samme måte, men Gjessing medgir at spørsmålet er krevende for legeforeningen.

- Vi har 30 000 medlemmer, og det er klart at folk har forskjellige meninger. Men vedtaket i vårt landsstyre var enstemmig, sa hun.

Torsdagens stortingshøring er knyttet til et representantforslag fra SV, som håper enkeltrepresentanter i Høyre vil sikre flertall for et forslag som slår beina vekk under avtalen om reservasjonsrett for leger.

Regjeringspartiene Høyre og Frp har avtalt dette med KrF, men spørsmålet om reservasjonsrett er omstridt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer