VIL GI KOMMUNENE ANSVARET: - Pasientenes rettigheter veier tyngst, men vårt landsstyre har vedtatt at det bør ligge en åpning for leger å reservere seg i spørsmål som handler om liv eller død, sa president Hege Gjessing i Den norske legeforening under en åpen høring i Stortinget torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VIL GI KOMMUNENE ANSVARET: - Pasientenes rettigheter veier tyngst, men vårt landsstyre har vedtatt at det bør ligge en åpning for leger å reservere seg i spørsmål som handler om liv eller død, sa president Hege Gjessing i Den norske legeforening under en åpen høring i Stortinget torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Kommunene må avgjøre

Legeforeningen mener kommunene må få avgjøre om egne fastleger skal kunne reservere seg mot henvisning til abort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Pasientenes rettigheter veier tyngst, men vårt landsstyre har vedtatt at det bør ligge en åpning for leger å reservere seg i spørsmål som handler om liv eller død, sa president Hege Gjessing i Den norske legeforening under en åpen høring i Stortinget torsdag.

Legeforeningen viser til at kommunene inngår avtaler med fastlegene, og at innholdet i disse vil variere fra sted til sted.

På mindre plasser vil det kanskje ikke være mulig for leger å reservere seg - selv om Stortinget skulle fatte et vedtak som åpner for dette, poengterte Gjessing.

Helseminister Bent Høie (H) har tidligere uttalt seg på samme måte, men Gjessing medgir at spørsmålet er krevende for legeforeningen.

- Vi har 30 000 medlemmer, og det er klart at folk har forskjellige meninger. Men vedtaket i vårt landsstyre var enstemmig, sa hun.

Torsdagens stortingshøring er knyttet til et representantforslag fra SV, som håper enkeltrepresentanter i Høyre vil sikre flertall for et forslag som slår beina vekk under avtalen om reservasjonsrett for leger.

Regjeringspartiene Høyre og Frp har avtalt dette med KrF, men spørsmålet om reservasjonsrett er omstridt.

Det andre samarbeidspartiet Venstre står utenfor avtalen, og motstandere finnes i Høyre også.

(NTB)

MOT RESERVASJONSRETT: Leder i Sosialistisk Venstreparti (SV) Audun Lysbakken står i spissen for et representantforslag om ikke å utvide legers reservasjonsrett når det gjelder henvisning til abort, utskriving av resept på p-piller eller henvisning til assistert befruktning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MOT RESERVASJONSRETT: Leder i Sosialistisk Venstreparti (SV) Audun Lysbakken står i spissen for et representantforslag om ikke å utvide legers reservasjonsrett når det gjelder henvisning til abort, utskriving av resept på p-piller eller henvisning til assistert befruktning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer