- Kommunene må straffes

Kommuner som bryter barnevernsloven, må straffes. Det mener familie- og kulturpolitisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen.

KREVER STRAFF: Tage Pettersen (H) ber barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sørge for at statsforvalterne kan straffe kommuner som bryter barnevernsloven. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KREVER STRAFF: Tage Pettersen (H) ber barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sørge for at statsforvalterne kan straffe kommuner som bryter barnevernsloven. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi kan ikke akseptere bruddene vi nå ser i oppfølging av fosterfamiliene. Jeg forventer at det kommer på plass sanksjoner for kommuner som ikke leverer, sier Pettersen til Dagbladet.

Gjennom en artikkelserie gransker Dagbladet hvordan myndighetene tar vare på landets nær 9000 fosterbarn, og sørger for deres rettssikkerhet. Artikkelserien har blant annet avdekket at flere kommuner bryter barnevernsloven på en rekke punkter.

Dagbladets undersøkelser viser blant annet at fire av ti barnevernstjenester følger opp fosterbarn digitalt i stedet for å besøke dem – noe barnevernstjenestene hadde lov til i særlige tilfeller under pandemien, men som ikke har vært lov etter pandemien.

Mangler politiattester

Artikkelserien har også avslørt at flere hundre barn plasseres i fosterhjem før hjemmene er godkjent og at flere barnevernstjenester ikke innhenter politiattest av fosterforeldrene.

Pettersen kalte nylig inn barne- og familieminister Kjersti Toppe til Stortinget for å svare på spørsmål om regjeringens prioritering av barnevernets oppfølging av fosterhjem. Under Stortingets spørretime svarte Toppe følgende:

Oslo 20220323. Stortingsrepresentant Tage Pettersen (H) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Oslo 20220323. Stortingsrepresentant Tage Pettersen (H) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Dagbladet har skrevet om barn som venter på fosterhjem og om mangelfull godkjenning og oppfølging av fosterhjem. Jeg ser alvorlig på det som kommer fram og vil straks ta opp med både Bufdir og Statens helsetilsyn de funnene som er kommet fram, eksempelvis om digitale fosterhjemsbesøk.

Statsråden kalte situasjonen uakseptabel og forsikret om at kommunene nå skal følges tett opp. Regjeringen er også i gang med en stortingsmelding som skal forbedre vilkårene for fosterbarn og fosterfamilier.

MÅ FØLGE OPP: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) ble nylig innkalt i Stortinget for å svare på Dagbladets avsløringer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MÅ FØLGE OPP: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) ble nylig innkalt i Stortinget for å svare på Dagbladets avsløringer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Sanksjoner kommunene

Det er ikke nok, mener Pettersen.

- Toppe bør snarest innkalle statsforvalterne til et møte der de sammen kommer frem til hvordan kommunene skal følges opp og sørge for at de blir enige om felles sanksjoner overfor kommuner som ikke leverer kvaliteten barna og familiene fortjener, sier han.

Pettersen påpeker samtidig at han mener det ikke stemmer, slik statsråden hevder, at Høyre har kuttet i midlene til barnevernet.

- Høyre har ikke vært med på et kutt i tjenester, mangfold eller innhold. Vi har bare ikke vært med på en økning av budsjettene fordi bevilgningen kun skal gå til å fase ut private, sier Pettersen.

- Har ikke sanksjonsmuligheter

Underdirektør Katarina Øi Heidem i Statens helsetilsyn sier hun ikke har hørt fra Toppe. Per nå har ikke Helsetilsynet og statsforvalterne ifølge henne anledning til å straffe kommuner som bryter barnevernsloven.

Hvis statsforvalter avdekker lovbrudd, plikter kommunen å rette opp i lovbruddet, mer kan de ikke gjøre ifølge Øi Heidem.

- Vi har ikke sanksjonsmuligheter på dette området utover å påpeke lovbrudd og følge opp at de rettes, sier underdirektøren til Dagbladet.

Troms og Finnmark

Dagbladets artikkelserie avslørte også at en rekke fosterbarn siden 2017 var ulovlig plassert på en gård på Vestlandet. Barna kom fra hele landet, blant annet fra en kommune i Troms og Finnmark.

Statsforvalteren i Troms og Finnmark ble i den forbindelse varslet om alvorlige bekymringer om gården for halvannet år siden – uten at de varslet andre instanser. Det til tross for at Statsforvalteren i Troms og Finnmark også flere måneder tidligere hadde mottatt bekymringsmeldinger og i tillegg åpnet tilsyn med kommunen som hadde plassert barn der.

Helsetilsynet vil ikke svare

Det er ifølge Øi Heidem i Helsetilsynet ikke i tråd med regelverket.

- Statsforvalteren skal i tilsynssaker som angår flere embeter informere og koordinere med hverandre, sier hun.

Etter Dagbladets avsløringer kalte hun inn statsforvalteren i Troms og Finnmark til et møte der de ble informert om dette.

Dagbladet har forsøkt å få svar fra Helsetilsynet på hvilke konsekvenser det får for Statsforvalteren i Troms og Finnmark at de ikke varslet andre instanser.

Det har ikke underdirektør Katarina Øi Heidem svart på. Hun svarer i stedet at:

- Helsetilsynet er faglig overordnet statsforvalternes tilsyn på våre områder. Det ansvaret ivaretas blant annet gjennom regelmessige styringsdialoger der måloppnåelse og gjennomføring av tilsyn er tema. Når retningslinjer ikke er fulgt i en sak, så er det et naturlig tema i disse møtene, og det forventes at statsforvalteren korrigerer sin praksis dersom det ikke er spesielle hensyn som tilsier noe annet. Informasjonsdeling og erfaringsutveksling er alltid relevant i dialogen Helsetilsynet har med statsforvalterne. Dette var også tema på møtet vi hadde knyttet til denne saken.

Ga barnevernet ansvaret

Bekymringsmeldingen Statsforvalteren i Troms og Finnmark fikk for halvannet år siden, var adressert til Statsforvalteren og med anmodning om at de så på saken.

Statsforvalteren i Troms og Finnmark har tidligere fortalt til Dagbladet at de ikke åpnet tilsyn eller varslet andre instanser om bekymringsmeldingen, men i stedet overlot til barnevernet å undersøke saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer