Kvikkleiresoner

Kommunene melder ikke om kvikkleirefaren

Bare 26 kommuner har levert inn sine rapporter om kvikkleirefare og andre grunnforhold i det nasjonale registeret. Det til tross for at det er kjente kvikkleiresoner i hele 90 kommuner.

SEIN LEVERING: Gjerdrum begynte å oversende sine grunnundersøkelser til det åpne, nasjonale registeret NADAG først etter det store skredet i romjula. Men kommunen sier arbeidet var påbegynt tidligere. Foto: Torstein Bøe / NTB
SEIN LEVERING: Gjerdrum begynte å oversende sine grunnundersøkelser til det åpne, nasjonale registeret NADAG først etter det store skredet i romjula. Men kommunen sier arbeidet var påbegynt tidligere. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sju år etter at det åpne, nasjonale registeret for kvikkleirekartlegging og andre grunnforhold ble opprettet, mangler fortsatt flere titusentalls rapporter i registeret. Og kommunene, som selv bestiller og får tilsendt mange rapporter, er blant dem som i liten grad leverer.

Siden den nasjonale databasen for grunnundersøkelser, NADAG, ble etablert i 2014, har bare 26 kommuner meldt inn datarapporter. Fem av disse kommunene har kommet til etter Gjerdrum-skredet i romjula 2020, der 10 mennesker omkom.

Nettopp Gjerdrum kommune er blant dem som tilsynelatende har trosset en klar oppfordring fra NVE om å levere inn rapporter. Først i 2021 har kommunen begynt å levere inn grunnundersøkelser til det åpne registeret. Men kommunen sier dette arbeidet var påbegynt før skredet.

Kommunenes organisasjon, KS, sier rett ut at innlevering av slike rapporter har lav prioritet.

Økt interesse i 2021

Prosjektleder for NADAG, Inger-Lise Solberg i Norges geologiske undersøkelse (NGU), sier at 11 kommuner har tatt kontakt med NGU om levering av data til NADAG i 2021.

Fem nye kommuner har konkret levert inn data til dette registeret i år. I tillegg har flere kommuner fortsatt arbeidet de startet på tidligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer