Kommunene og Akademikerne ble enige

Kommunenes Sentralforbund (KS) kom natt til 1. mai til enighet med Akademikerne om forslag til ny tariffavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-Kommune og Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO) kunne ikke godta tilbudet fra KS og brøt forhandlingene ved 4-tiden. Deres oppgjør går nå til mekling. Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, seksjon Kommune (YS-K), vil vurdere tilbudet og svare torsdag 2. mai.

Årsaken til at Akademikerne godtok tilbudet fra KS, var at deres medlemmer nå vil kunne forhandle lokalt om sine lønnstillegg.

Stor avstand

Informasjonssjef Jørn Baade i KS sier til NTB at rammen for lønnstilbudet som KS har gitt, er 5,2 prosent. Det tilsvarer det som er gitt i statlig og privat sektor, sier Baade, som har beregnet kravet fra de organisasjonene som brøt forhandlingene til 12 prosent.

Lokal lønn

I tilbudet fra KS, som Akademikerne godtok, er det avsatt til sammen 800 millioner kroner til lokale forhandlinger. Akademikerne i kommunesektoren opplyser at dette fører til at lønnsfastsettelsen for deres medlemmer vil skje utelukkende lokalt.

Lønnstabeller og lønnsregulativer skal ikke lenger gjelde for akademiker-gruppene.

KS opplyser at den lokale lønnsfastsettelsen vil gjelde for om lag 15 prosent av stillingene i kommunene.

Mer attraktivt

Forhandlingsleder Hans Petter Aarseth i Akademikerne Kommune mener at hans medlemmer kommer til å ta ut nærmere 20.000 kroner i snitt i lokale lønnstillegg.

- Dette oppgjøret representerer en ny måte å tenke lønn på i offentlig sektor. De lokale betingelser må være avgjørende for hvilken lønn man tilbyr de ansatte, sier Aarseth. Han mener at den nye lønnsfastsettelsen vil gjøre det mer attraktivt for høyt utdannet arbeidskraft å arbeide i kommunene.

- For dårlig

Leder i YS-K, Alf Ø. Bowitz, sier at tilbudet fra KS var for dårlig.

- Etter våre beregninger ligger tilbudet i KS klart under det tilbudet som er gitt til de statsansatte, sier Bowitz. Hans organisasjon vil likevel bruke mer tid på å vurdere tilbudet.

Også forhandlingsleder Laila-Brith Josefsen i UHO sier at det ble lagt for lite penger på bordet. Dette vil føre til at utdanningsgruppenes flukt fra kommunal sektor vil vedvare, sier hun.

Hjelpepleierne

Hjelpepleierne som er organisert i Norsk Helse og Sosialforbund (NHS), forhandler sammen med LO i kommunene, og brøt sammen med dem.

Leder i NHS, Tove Stangnes, sier at en minstelønn på 215.000 kroner og en topplønn på 227.000 kroner for hennes medlemmer verken vil bidra til å rekruttere eller beholde hjelpepleiere, omsorgsarbeidere eller andre faglærte i kommunene. Et brudd var derfor det eneste rette, sier Stangnes.

(NTB)