Kommunene rammes av børsfallet

Fallet i aksjekurser rammer norske kommuner hardt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange kommuner har de siste årene solgt andeler i kraftverk. En del av salgsinntektene er plassert i aksjer, noe som har påført kommunene store tap i år. Dette vil kunne føre til kutt i kommunebudsjettene neste år, skriver Aftenposten.

Et eksempel er Porsgrunn kommune, som solgte eierandeler for 670 millioner kroner i kraftverk. Kommunen vedtok å plassere inntil 50 prosent av pengene i aksjer.

Kommunen har ikke rukket å plassere en så stor del i aksjer ennå, men ligger likevel an til en inntektssvikt på 70 millioner kroner i år på grunn av børsfallet I dette tallet ligger både en budsjettert inntekt på 50 millioner kroner og et tap på 20 millioner kroner.

Årets tap må fullt ut føres som kostnad i kommunenes driftsregnskap i år. Og oppstår det dermed underskudd, må dette dekkes opp i løpet av maksimum fire år. Børsfallet kan derfor komme til å merkes i eldreomsorg, skoler og barnehager.

Mens Porsgrunn har plassert penger i aksjer, har nabobyen Skien valgt å sette kraftpengene i banken. Kommunen vil dermed få om lag 50 millioner kroner i avkastning i år på sine inntekter fra kraftverksalg.

(NTB)