- Kommunene saksøker ham for 400 millioner

Kommunene som tapte penger i Terra-saken, vil holde styrelederen personlig ansvarlig for tapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunene kommer til å kreve at Ravnerstad holdes solidarisk ansvarlig sammen med konkursboet i Terra Securities, får Dagbladet opplyst. Advokatfirmaet Ræder, som representerer de kriserammede kommunene, leverer trolig stevning allerede neste uke. Der vil de holde Ravnestad med-ansvarlig for et tap på rundt 400 millioner kroner.

Ola Sundt Ravnestad boikotter Dagbladet, etter at avisen avslørte at han, sammen med Odd Arne Pedersen, var i ferd med å selge sine eierandeler i Terra-systemet for en halv milliard.

En rekke andre medier fikk i går snakke med Ravnestad, blant dem nettstedet NA24. Med deres tillatelse, gjengir Dagbladet deler av intervjuet i denne artikkelen.

– Jeg har grått, og det har vært en beinhard tid. De siste dagene har vært som i en krigssone, sier Ravnestad til NA24.no.

Men problemene er langt fra over, for den avgåtte Terra-sjefen. Nå møter han et søksmål som, dersom kommunene vinner fram i retten, trolig betyr personlig konkurs.

Villedende råd

Det er Ravnestads stilling som styreleder i Terra Securities som gjør at han er valgt ut som den første som blir saksøkt etter skandalen. Dagbladet er kjent med at kommunene mener de har flere gode kort på hånden når det gjelder å få dømt Ravnestad:

•Etter loven skal styret ivareta en kontrollfunksjon i selskapet. De skal være orientert om driften, og hadde det øverste ansvaret for det som skjedde i Terra Securities. Kredittilsynet har konkludert med at kontrollfunksjonene i Terra Securities ikke har vært gode nok, dette rammer styret direkte.

- Kommunene saksøker ham for 400 millioner

•Ravnestad har ikke bare vært styreleder i Terra Securities, han har også vært medeier. Dermed har han hatt en økonomisk egeninteresse i at selskapet har generelt så mye overskudd som mulig, på tvers av loven.

•Den tidligere Terra-mekleren Per Ravnlo har flere ganger prøvd å varsle Ravnestad om en ukultur i selskaper, uten hell. I stedet fikk han sparken.

•Terra Securities har fulgt en praksis med å gi vilt sprikende råd til ulike kommuner. Det skal finnes eksempler på at enkelte kommuner har blitt rådet til å kjøpe verdipapirer som andre samtidig har blitt rådet til å selge. Dette mener kommunenes advokater har vært en bevisst strategi fra Terra. Hver gang en kunde flytter pengene sine, betyr det nemlig mer penger til mekleren – uavhengig av om plasseringen er den beste for kunden eller ikke.

•Ravnestad har selv vært obligasjonsmekler, og solgt lignende produkter som ble prakket på kommunene. Dette gjør at han som styreleder burde ha svært god innsikt i hva som har foregått.

Les mer om Terra-saken i dagens utgave av Dagbladet.

KAN BLI SAKSØKT: Terras tidligere styreleder Ola Sundt Ravnestad kan bli saksøkt av kommunene som tapte penger i Terra-saken. Her er han på aksjonærsamlingen til Terra. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
KAN BLI SAKSØKT: Terras tidligere styreleder Ola Sundt Ravnestad kan bli saksøkt av kommunene som tapte penger i Terra-saken. Her er han på aksjonærsamlingen til Terra. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX Vis mer