Kommunene skal stoppe eksplosjonen av livsstilsykdommer

Bjarne Håkon Hanssen legger fram ny helsereform. Venter eksplosjon av diabetes og kols.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- I dag er det ikke lønnsomt å forebygge sykdom i kommunene. Det gjør at det blir et veldig press mot sykehusene, sier Bjarne Håkon Hanssen. Derfor vil helse- og omsorgsministeren skyve større deler av ansvaret over på kommunene.

- Historisk Selv mener helse- og omsorgsministeren at reformen er historisk.

- Det er et historisk skifte. Vi har lenge snakket om at vi skal forebygge i stedet for å reparere. Men til nå har det vært mest prat. Nå vil det for første gang bli lønnsomt å gjøre det som er best for pasienten, sier en tydelig fornøyd Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet.no.

Større ansvar Reformen er ment å løse de massive utfordringene med flere eldre og en forventet eksplosjon av livsstilsykdommer, som diabetes og kols.

- Diabetes 2 er en alvorlig sykdom, men i dag får de med diabetes liten hjelp og oppfølging av kommunehelsetjenesten. De er noen av de dyreste pasientene. Det er i dag ikke lønnsomt å forebygge at de med diabetes får nyresvikt. Sykehuskøene vokser. Løsningen er å lage kommunale tjenester, men vi får ikke til det på grunn av det økonomiske systemet, sier Hanssen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.