Kommunene skal stoppe eksplosjonen av livsstilsykdommer

Bjarne Håkon Hanssen legger fram ny helsereform. Venter eksplosjon av diabetes og kols.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- I dag er det ikke lønnsomt å forebygge sykdom i kommunene. Det gjør at det blir et veldig press mot sykehusene, sier Bjarne Håkon Hanssen. Derfor vil helse- og omsorgsministeren skyve større deler av ansvaret over på kommunene.

- Historisk
Selv mener helse- og omsorgsministeren at reformen er historisk.

- Det er et historisk skifte. Vi har lenge snakket om at vi skal forebygge i stedet for å reparere. Men til nå har det vært mest prat. Nå vil det for første gang bli lønnsomt å gjøre det som er best for pasienten, sier en tydelig fornøyd Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet.no.

Større ansvar
Reformen er ment å løse de massive utfordringene med flere eldre og en forventet eksplosjon av livsstilsykdommer, som diabetes og kols.

- Diabetes 2 er en alvorlig sykdom, men i dag får de med diabetes liten hjelp og oppfølging av kommunehelsetjenesten. De er noen av de dyreste pasientene. Det er i dag ikke lønnsomt å forebygge at de med diabetes får nyresvikt. Sykehuskøene vokser. Løsningen er å lage kommunale tjenester, men vi får ikke til det på grunn av det økonomiske systemet, sier Hanssen.

Får regninga
I dag får sykehusene inntekter fra to hold fra staten: 60 prosent er rammefinansierte overføringer. 40 prosent er stykkprisfinansiert ut fra pasientenes sykdom.

- Nå foreslår vi at vi tar halvparten av de 40 prosentene og overfører dem til kommunekassen slik at kommunen får et medansvar. Kommunene må betale 20 prosent av regninga når innbyggerne kommer på sykehus. Da lønner det seg å for kommunene å forebygge sykdom i stedet for å reparere sykdom ved sykehusene. Dermed må kommunene betale regninga for pasientene som ikke tidlig nok får hjelp og som må på sykehus.

- Er dette en effektiviseringsreform?

- Staten sparer ikke noen penger, men det som bekymrer meg er utviklingen med stadig flere eldre og stadig flere med livsstilssykdommer. Hvis vi ikke legger om nå så vil helsesystemet ikke være bærekraftig, sier Hanssen og viser til at sykehusenes budsjetter er blitt fordoblet over sju år.

Økte inntekter
Men med kommunenes nye ansvar lover Hanssen at det også skal følge mer frie inntekter til kommune. Hvor mye, vil han ikke si nå.

- De frie inntektene må styrkes. Vi vil ha flere leger, behandlingssentre og kommunale senger i stedet for sykehus. Vi ønsker oss desentraliserte team i psykiatrien og team som skal forebygge kols og diabetes, sier Hansen.

I sin presentasjon av partiprogrammet i dag understreket Helga Pedersen at forslaget har forankring i partiprogrammet.

Programstøtte
- Vi må lage et helsevesen hvor pasienten får tilbudet så nært sitt eget hjem som mulig. Det vil være bra for pasienten og bra for samfunnet, sa Pedersen i sin tale.

- I dag er det kommunene som har ansvaret for å forebygge, mens staten har ansvaret for å reparere. Det ligger i dag ingen økonomiske gevinster for kommunene til å forebygge. Lar de være, så tar staten regningen.

OVERFØRER ANSVAR:
Helseminister  Bjarne Håkon Hanssen  under  besøket på Ullevål universitetssykehus.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
OVERFØRER ANSVAR: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen under besøket på Ullevål universitetssykehus. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Klikk for tittel

Klikk for innhold

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer