Kommunale avgifter: Spriker voldsomt i landets ulike kommuner. Foto: NTB/Scanpix.
Kommunale avgifter: Spriker voldsomt i landets ulike kommuner. Foto: NTB/Scanpix.Vis mer

Kommunene som «flår» innbyggerne sine

Kommunale avgifter spriker voldsomt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Familieøkonomi er ute med sin årlige kommuneundersøkelse.

Undersøkelsen rangerer Norges kommuner etter kommunale avgifter. Tallene utgjør summen av avgifter til vann, kloakk, renovasjon og feiing, samt eiendomsskatt (på 120 kvm enebolig).

Gjemnes dyrest igjen

Gjemnes i Møre og Romsdal får den lite flatterende tittelen Norges dyreste kommune, med kommunale avgifter på 21.008 kroner i 2015.

Vannavgift og eiendomsskatt utgjorde de tyngste postene, med hhv. 7.446 og 6.300 kroner. Kloakk og renovasjon kom på hhv. 3.206 og 3.516 kroner, mens hver innbygger betalte 540 kroner i feieavgift i fjor.

Kilde: Norsk Familieøkonomi.
Kilde: Norsk Familieøkonomi. Vis mer

Kåringen er basert på reviderte Kostra-tall publisert av SSB.

Tallene avslører enda større forskjeller mellom topp og bunn.

Sola billigst igjen

Sola i Rogaland får igjen tittelen Norges billigste kommune, med kommunale avgifter på 5.269 kroner i 2015.

Kloakk og renovasjon utgjorde de tyngste postene, med hhv. 2.309 og 1.559 kroner. Hver innbygger betalte videre 1.109 og 295 kroner i hhv. vann- og feieavgift i fjor. Eiendomsskatten var null.

Kilde: Norsk Familieøkonomi
Kilde: Norsk Familieøkonomi Vis mer

Eiendomsskatt ga kollaps

- Hele 15.739 kroner skiller den dyreste og billigste kommunen i år, og i løpet av de fire siste årene har en gjennomsnittlig husstand i Gjemnes i alt betalt rundt 60.000 kroner mer enn en husstand i Sola. Det begynner å bli veldig mye penger, sier sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi i en kommentar.

Mens flere byer tidligere har kjempet i toppen, er nå bare Sandnes og Sandefjord inne blant de ti beste. Ellers finner vi Oslo på 29. plass, Stavanger på 51. plass, Trondheim på 68. plass og Kristiansand på 245.

Enda verre gikk det i Bergen, som falt fra 14. til 276. plass (av 400 kommuner) etter innføring av eiendomsskatt.

Kommunesammenslåinger

Krohn-Pettersen mener oversikter som dette kan være interessante i den pågående debatten om kommunesammenslåinger.

- Hvor mye høyere er avgiftene i nabokommunen? Eller betales det så lave avgifter fordi avløpsrørene ikke blir vedlikeholdt, slik at det ligger en gigantregning et lite stykke inn i fremtiden? Og hvordan blir det med eiendomsskatten hvis nabokommunene har forskjellig utgangspunkt? spør han.

- Det er ikke lett å legge seg borti kostnadene for vann, avløp og renovasjon, da det er mange variabler som spiller inn, legger sjeføkonomen til.

Eksempelvis kan en liten kommune som Sola dra nytte av sentrale tettsteder i kommunen, mens det i andre kommuner er langt mellom husstandene når ledningsnettet skal rulles ut.

- Men direkte skatter, som eiendomsskatt, er det politikerne som bestemmer og kan endres eller fjernes ved et valg, poengterer Krohn-Pettersen.

Flere økonominyheter:
Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk ja
- Da bryter helvete løs