- Kommunene taper 350 millioner

Og Nordlands-kommunene kommer bakerst i køen under Terra-konkursen, mener BI-professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Avdelingsdirektør Eirik Bunæs i Kredittilsynet understreker at Terra Securities er et fungerende verdipapirforetak fram til de selv tar initiativ til konkurs og går til skifteretten.

- Ikke første gang

- Dette er ikke første gang det er meldt om en konkurs i et verdipapirforetak. Kunder hos Terra Securities som eier aksjer vil ha sitt eierskap registrert hos Verdipapirsentralen. Når det gjelder andre, så må Terra Securities sørge for at kunder ikke lider skade mer enn høyst nødvendig, sier Bunæs til Dagbladet.no.

Terra Securities slår seg selv konkurs etter skandalen rundt de omstridte investeringsproduktene som nordlandskommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik har tapt store penger på.

På en pressekonferanse i dag kom styreformann Gabriel Block Watne med følgende melding til kommunene:

- Terra-gruppen har ingen penger til nordlandskommunene.

- Kommunene vil ikke kunne gå til Terragruppen med eventuelle økonomiske krav. Disse avtalene ble inngått med Terra securities - og Terragruppen har ikke ansvaret for dem, sa Block Watne. 

350 millioner i tap?

HAR IKKE PENGER: Styreformann Gabriel Block Wathne ( fra høyre), advokat Knut Bergo, informasjonsdirektør Sigurd Ulven og konstituert konsernsjef Stein Ole Larsen ( til høyre) på vei til onsdagens pressekonferanse i Oslo. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
HAR IKKE PENGER: Styreformann Gabriel Block Wathne ( fra høyre), advokat Knut Bergo, informasjonsdirektør Sigurd Ulven og konstituert konsernsjef Stein Ole Larsen ( til høyre) på vei til onsdagens pressekonferanse i Oslo. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer

Terras advokat, Knut Bergo, tror Citibank kommer til å tvangsselge kommunenes obligasjoner.

- Dette betyr at kommune har tapt rundt 350 millioner, sa advokat Knut Bergo under pressekonferansen.

- Hvis de hoster opp 150-160 millioner kroner i løpet av dagen, unngår de tvangssalg, sa Bergo.

Og om kommunene vil rette krav mot et konkurs Terra, vil de komme bakerst i køen. Før dem vil blant annet Terras egne ansatte og staten stå.

- Det er flere som kan ha krav i boet og som skal dekkes lenge før Nordlands-kommunene. Når staten og de ansatte kommer på banen med sine krav så stiller kommunene bakerst i køen, sier professor i regnskapsrett Hans Robert Schwencke ved Handelshøyskolen BI til Dagbladet.no.


Går ettter sparebankene
Bunæs i Kredittilsynet mener det er usikkert om kommunene har mulighet for å få tilbake investeringene sine i det amerikanske lånemarkedet.

De fire kraftkommunene Narvik, Hemnes, Hattfjelldal og Rana avviste i går et tilbud om 150 millioner kroner fra Terra, som en kompensasjon for investeringene gjort i sommer.

Ordfører i Rana kommune hadde i formiddag følgende korte kommentar:

- Kommunene taper 350 millioner

- Dette må sparebankene som eiere ta ansvaret for og rydde opp, sier en ordknapp Geir Waage til Dagbladet.no.

Systematiske overtredelser
I en pressemelding fra tilsynet får Terra Securities kraftig kritikk, blant annet for å ikke ha informert kommunene godt nok og for å ha solgt dem investeringspakker som ikke passer for dem.

«Begrunnelsen for varselet om tilbakekall av tillatelsene er at Terra Securities ASA etter Kredittilsynets vurdering av opplysningene så langt i saken, har foretatt alvorlige og systematiske overtredelser av god forretningsskikk i forbindelse med utførelse av investeringstjenester til kommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik. Terra Securities ASA har unnlatt å informere om vesentlige risikoforhold i forkant av kommunenes investeringer, og har tilbudt produktene til en målgruppe som produktene ikke passer for. Kredittilsynet mener i tillegg at en fortsettelse av virksomheten kan skade allmenne interesser. Terra Securities ASA er gitt frist til 6. desember 2007 til å uttale seg til forhåndsvarselet.»

Har bare 50 millioner 

Terra Securities eies av Terra Markets, som igjen er deleid av Terra-Gruppen.

I Narvik er de fornøyde med Kredittilsynets konklusjon.

- Vi er veldig glad for at Kredittilsynet har trukket inn konsesjonen. Det betyr at Kredittilsynet har kommet fram til samme konklusjon som oss, sier ordfører i Narvik, Karen Margrethe Kuvaas til Dagbladet.no.

I Terra Securities lå det ved årsskiftet en egenkapital på 50 millioner kroner.

- DE KOMMER BAKERST I KØEN: Hans Robert Schwencke ved Handelshøyskolen BI mener kommunene kommer bakerst i køen når midler i boet skal fordeles etter konkursen.