Kommunene vil ikke ha flyktninger

1200 sitter i asylmottak og venter på bolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske kommuner sier nei til å ta imot 1200 personer som venter i asylmottak på å få fast bolig.

Integreringsmyndighetene mener situasjonen er kritisk.

- Det er krise! Fullstendig krise, sier leder Ohene Aboagye i Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (IMDi) region vest. Hans jobb er å koordinere bosetting av flyktninger i Norge.

IMDi har i år bedt kommunene om å skaffe tak over hodet til 5842 personer. Kommunene vil bare ha 4687 av dem. Dermed blir folk med oppholdstillatelse sittende på asylmottak i uvisshet, skriver Aftenposten.

610 av de 1700 personene som nå venter i mottak, er under 18 år. Mer enn hver fjerde som sitter i mottak, har ventet lenger enn de seks månedene regelverket setter.

- Det er fortvilt for dem det gjelder. De føler seg uønsket og forlatt, og det tar lengre tid før de blir integrert. Vi må huske på at Norge er forpliktet til å ta imot folk i nød. Det er et ansvar kommunene må ta, sier Aboagye.

Samtidig viser han til at norske kommuner ønsker arbeidsinnvandrere velkommen, mens det er folk i mottak som snakker godt norsk og har kompetanse som trengs.

- Flere er leger og sykepleiere. Jeg er overrasket, sier han.

Kommunene vil ikke ha flyktninger

IMDi har dokumentert at kommunene får bedre økonomi jo flere flyktninger de bosetter. Så langt har ingen kommuner sagt at de lider økonomisk tap.

Direktør Bjørn Gudbjørgsrud i kommunenes interesseorganisasjon KS sier imidlertid at det ikke er lett å bosette flyktninger. Han mener ting vil bli lettere hvis Husbanken først øker tilskuddet til boliger.

(NTB)

KAN IKKE DRA TILBAKE: Ureturnerbare asylsøkere ved Lier asylmottak. Personene på bildet har ikke nødvendigvis forbindelse til saken. Foto: KURT T. PEDERSEN
KAN IKKE DRA TILBAKE: Ureturnerbare asylsøkere ved Lier asylmottak. Personene på bildet har ikke nødvendigvis forbindelse til saken. Foto: KURT T. PEDERSEN Vis mer