Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

Kommuneoverlege: - Jeg gjorde en feil

Corona-blemme da fly med 45 passasjerer fra Nord-Italia ikke ble kontrollert. 36 av passasjerene var utlendinger som er vanskelig å få tak i.

ITALIA-FLY: Lørdag kveld endret FHI reglene slik at alle som kom fra Nord-Italia skulle i karantene 14 dager. Den beskjeden fikk ikke Torp flyplass, og de 45 passasjerene fra Bergamo kom rett av flyet. Fra og med i tirsdag gjelder karantenetida for alle som kommer fra hele Italia. Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix
ITALIA-FLY: Lørdag kveld endret FHI reglene slik at alle som kom fra Nord-Italia skulle i karantene 14 dager. Den beskjeden fikk ikke Torp flyplass, og de 45 passasjerene fra Bergamo kom rett av flyet. Fra og med i tirsdag gjelder karantenetida for alle som kommer fra hele Italia. Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix Vis mer

Søndag ettermiddag landet et fly fra Bergamo, Milano på Torp lufthavn i Sandefjord.

De reisende ble ikke møtt av helsepersonell på flyplassen på tross av at Nord-Italia er blant områdene som er aller hardest rammet av coronasmitte.

Helsedirektoratet har tidligere uttalt til Dagbladet at situasjonen på Torp ikke gikk som planlagt.

PANDEMI: Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier vi må regne med at en stor andel av befolkningen blir smittet. Video: Per Ervland. Reporter: Mats Rønning Vis mer

Beklager

Ledelsen på flyplassen mener det ikke var deres feil at de reisende ikke ble kontrollert, og opplyser at de ikke fikk noe informasjon om å iverksette tiltak for de reisende som ankom.

Kommuneoverlege i Sandefjord Ole Henrik Augestad, beklager nå at det ikke ble iverksatt smittevernstiltak da flyet ankom fra Nord-Italia.

- Beskjeden om at det var innført allmenn hjemmekarantene for alle som kom fra Nord-Italia kom lørdag kveld. Før det gjaldt det for helsepersonell og personer med symptomer som hadde vært i området, sier Augestad til Dagbladet.

Han sier han lørdag kveld ikke varslet Torp flyplass slik han burde gjort.

- Gjorde en feil

- Det skulle vært informert til flyplassen og fulgt opp. Jeg burde ha gjort det da. Jeg skulle selvfølgelig varslet om disse reglene. Jeg gjorde en feil, sier Augestad.

Om bord på flyet fra Bergamo var totalt 45 passasjerer. Ni av dem var nordmenn, mens resten var internasjonale passasjerer fra forskjellige land. Norske myndigheter har nå fått utlevert passasjerlistene fra Ryanair. FHI fikk forrige uke muligheten til å tvinge flyselskaper til å utlevere passasjerlister.

Med på passasjerlistene følger telefonnummer og e-postadresser til passasjerene.

- Nå følger vi opp disse og gi informasjon. Vi hører blant annet om de har symptomer og om de eventuelt bør testes.

- Er det mulig å få tak i alle?

- De norske er greit å få tak i. Det er i varierende grad mulig å få tak i de internasjonale reisende, sier Augestad.

Kommer nye fly

Onsdag ettermiddag skal etter planen et nytt fly fra Nord-Italia lande på Torp.

- Det vil bli mottatt på en måte tilsvarende det på Gardermoen lørdag, sier Augestad.

Danmark har blant annet kansellert alle fly fra Nord-Italia. Det samme kan gjøres i Norge, ifølge Augestad.

- Det er mulig for myndighetene å gjøre det, men det vil medføre et tilleggsproblem ved at folk booker om via andre europeiske byer. Det handler om å gi alle utenlandsflyginger til Norge informasjon om karantene når de ankommer, sier han.

I utgangspunktet skal håndteringen på norske flyplasser nå være helt lik.

Kaptein varslet

Da et fly fra Lyon, med passasjerer fra Nord-Italia, landet på Gardermoen lørdag kveld, ble passasjerene møtt av helsepersonell og politi i smittevernsdrakter, skriver Sandefjords Blad.

På Gardermoen i helga ble imidlertid flyplassen varslet fra kapteinen som mistenkte smittsomme personer om bord på flyet fra Lyon. Avinor varslet dermed kommuneoverlegen i Ullensaker som iverksatte smitteverntiltakene.

NYE TALL: Mandag ble det klart at totalt 192 nordmenn har testet positivt for coronaviruset. Reporter: Ingunn Dorholt / Video: Øystein Sæthre Vis mer

Markedssjef ved Torp, Trine Kleive-Mathisen, sier til avisa at det er et alternativ å omdirigere framtidige fly til flyplassene i Norge som er ledende på smittevern. De tre er Gardermoen, Bergen og Tromsø.

Tirsdag skal Torp-ledelsen også møte Ryanair-ledelsen i Dublin. Der blir trolig Ryanairs ruter mellom Torp og Italia et tema. Flyselskapet har allerede varslet at to flyginger til Milano, i starten av april, er innstilt.

Alle i karantene

Nordmenn som kommer hjem fra steder der det er vedvarende smitte, skal være i karantene i 14 dager, har norske helsemyndigheter besluttet. Folkehelsa har definert dette som områder med utbredt smite av covid-19: Hubei-provinsen i Kina, Iran, Sør-Korea, Italia og Tirol i Østerrike.

OPPFORDRER: Helsedirektoratet oppfordrer til å ikke håndhilse for å hindre smitte av coronaviruset. Vis mer

Fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet understreket søndag at alle passasjerer skal behandles likt når de kommer inn i Norge.

- Utenlandske turister som har vært i områder med vedvarende smitte, bes reise tilbake til sitt hjemland eller ta kontakt med kommunelegen for å få en vurdering, sier han.

Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol, var blant dem som reagerte på at passasjerene fra ett fly ble kontrollert, mens andre ikke ble det.

- Jeg reagerer på at det kommer fly fra Italia og lander i Norge uten at det er beredskap på plass. Det må regjeringen svare for. Hvem er det som godkjenner det? spurte Kjerkol overfor Dagbladet.

205 personer har tirsdag fått påvist coronasmitte og sykdommen covid-19 tirsdag. Det er ventet at Folkehelseinstituttet (FHI) vil komme med oppdaterte tall på en pressekonferanse klokka 18.00 i kveld.

Hele Norges coronakart