Kommuneoverlege roper test-varsko

I Trondheim blir personer som ikke er på listen over prioriterte testgrupper sendt hjem fra teststasjonene. - Folk tester seg i overkant mye, sier kommuneoverlege Tove Røsstad.

PRIORITERER: Kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad, sier at folk tester seg i overkant mye. Hvis man verken har symptomer eller er i karantene får du ikke en PCR- eller hurtigtest fra kommunen. Foto: Annika Byrde / NTB
PRIORITERER: Kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad, sier at folk tester seg i overkant mye. Hvis man verken har symptomer eller er i karantene får du ikke en PCR- eller hurtigtest fra kommunen. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Før jula var det mange som ønsket å teste seg før de skulle samles med familien til juleselskap, ifølge tall fra FHI.

Hvis man tenker å ta en PCR- eller hurtigtest før nyttårsaften kan det imidlertid bli krevende i noen kommuner.

- Hvis du er fullvaksinert og frisk, er det ikke behov for å ta en test. Det er bare de som kjenner på symptomer, er nærkontakter eller de som skal teste seg ut av karantene som trenger å ta en test.

Det sier kommuneoverlegen i Trondheim, Tove Røsstad, til Dagbladet.

I kommunene er det nemlig ikke lett å få tatt en PCR- eller hurtigtest dersom man ikke har luftveissymptomer eller er i karantene.

- Testkapasiteten er god, men vi har det til prioritert bruk. Nå er det personer med luftveissymptomer og nærkontakter som blir prioritert for å testes, sier kommuneoverlegen.

Hun understreker imidlertid at dersom man ønsker å teste seg, så må man anskaffe testen selv.

FORNUFTIG: Kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad, sier at man bør bruke testene fornuftig framover, fordi det er ikke uendelig mange tilgjengelige tester. Foto: Annika Byrde / NTB
FORNUFTIG: Kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad, sier at man bør bruke testene fornuftig framover, fordi det er ikke uendelig mange tilgjengelige tester. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

- Tester i overkant mye

De siste fire dagene er det 1140 personer som har testet seg for corona i Trondheim kommune.

Tirsdag ble det registrert 74 nye smittetilfeller i kommunen. Det er en sterk økning fra mandag, da det ble registrert 44 smittetilfeller. Mellom 21. og 26. desember ble det registrert 357 smittetilfeller i Trondheim.

Ifølge NRK er det også svært presset kapasitet ved St. Olavs hospital for analyser av PCR-tester.

- Folk tester seg i overkant mye, selv om det ikke er anbefalt. Det er mange fullvaksinerte som tester seg for å være sikre før de skal på et arrangement eller før de skal møte folk i risikogruppene, sier Røsstad.

Videre påpeker hun at personer i risikogruppene i stor grad er vaksinert med tredje dose, derfor er godt beskyttet mot alvorlig sykdom.

Personer som ikke er på listen over prioriterte testgrupper i kommunen blir avslått fra å ta en PCR- eller hurtigtest, opplyser kommunelegen. Dermed prioriteres ikke personer som skal delta på et familieselskap der det «kreves» negativ hurtigtest.

- Grunnen til det er at det er et begrenset antall med tester. Det viktigste er at man ikke drar på besøk til andre hvis man er syk, sier hun.

Kommuneoverlegen opplyser at de av hensyn til testkapasiteten også bruker PCR-tester, det vil si pinnetester for barn og eldre, og spyttester for voksne for øvrig.

Selvtest før nyttår

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad oppfordrer likevel folk til å ta en hjemmetest, hvis de har det tilgjengelig.

Han sier til Dagbladet at det kan være en god idé å ta en test før man skal på et større arrangement, som for eksempel til nyttårsaften, for å være på «den sikre siden». Han påpeker at det først og fremst gjelder selvtester.

- Har man selvtester hjemme og ønsker å bruke de før man skal møtes med andre mennesker, så kan det være veldig lurt, sier han til Dagbladet.

Han understreker at man bør ta testen rett før man drar for å være på den sikre siden.

- Det viktigste er å kjenne etter om man har symptomer. Hvis man får vondt i halsen, hodepine eller feber, så bør man ikke delta. Også selv om selvtesten er negativ.

SELVTEST: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at det kan være lurt å ta en selvtest før nyttårsfesten hvis man har en liggende hjemme Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SELVTEST: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at det kan være lurt å ta en selvtest før nyttårsfesten hvis man har en liggende hjemme Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Bedre kapasitet i Oslo

Smittevernoverlegen i Oslo, Frode Hagen, har også den samme oppfordringen som Røsstad til befolkningen i Oslo.

- Man trenger ikke å teste seg dersom man ikke har symptomer, eller er nærkontakt, sier han til NRK, som først omtalte saken.

Test- og analysekapasiteten er likevel høy i Oslo, og Hagen opplyser at de har nok folk til å utføre coronatesting i kommunen.

- Testtallene er på vei nedover, så det betyr at vi har en bedre testkapasitet i kommunen, sier Hagen til Dagbladet.

Han viser til Oslos testtall og opplyser at det var 35 316 tester som ble tatt i regi av kommunen mellom 20. og 27. desember. Den samme uka ble det registrert 6729 smittetilfeller i hovedstaden.

Hagen mener at hvis folk likevel ønsker å ta en test, så bør man ta en selvtest.

- Hvis man vil teste seg før et arrangement med flere mennesker, så er det anbefalt at man tar en selvtest. Det er bedre til den type formål. PCR-testene er mer forbeholdt til de som kjenner på symptomer eller de som skal teste seg ut av karantene, sier Hagen.

Ellers mener smittevernlegen at det er viktig at folk husker på smitteverntiltakene, også til nyttårsaften.

- Det er de vanlige rådene og tiltakene som fremdeles er like viktige å følge. Selv om smittetallene går nedover forventer vi at smitten skal øke igjen på nyåret, sier Hagen.

NYTT ÅR, NYE MULIGHETER: Nakstad hever blikket og ser inn i det nye året vi med håp går inn i. Vis mer

- Bør brukes fornuftig

Kommuneoverlegen i Trondheim opplyser at de jevnlig får test-forsyninger fra helsemyndighetene, så de har de testene de trenger til prioritert bruk.

Likevel påpeker hun at man bør prioritere hvem som anbefales å teste seg.

- Man bør bruke testene fornuftig framover, for det er ikke uendelig mange tilgjengelige tester, sier Røsstad.

Nakstad sier til Dagbladet at det er viktig at man får testet alle skoleelever før de kommer tilbake på skolen i januar.

- Derfor har vi sendt inn ekstra tester til de kommunene som trenger det nå før jul. Vi har sendt ut tester slik at de skal ha nok tester til å kunne teste 75 prosent av innbyggerne sine. I tillegg sender vi mange millioner tester slik at de kan bygge opp lagrene, sier han til Dagbladet.

Per i dag kan man ikke selv registrere det positive svaret på en selvtest hos helsemyndighetene.

Helsedirektør Bjørn Guldvog opplyser til Dagbladet at de nå jobber for å finne en løsning der man kan registrere testresultatet selv.

- For å få en god oversikt over sykdomsutviklingen og det samlede forbruket av tester, så vil det være en fordel at vi også gir muligheter for å registrere selvtestene. Dette er noe som vi jobber med og som vi forhåpentligvis finner løsninger på etter hvert, sier Guldvog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer