Kommuner blåser i barnas helse

65 prosent av landets kommuner bryter lover og forskrifter som skal sikre barn og unge en skolehelsetjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporter fra fylkeslegene viser at mange kommuner rundt om i landet blåser i barnas helse. 59 av 90 kommuner følger ikke lover og forskrifter som er til for at barn og unge skal ha tilbud om skolehelsetjeneste, melder Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

Mange kommuner har ikke skolehelsetjeneste i det hele tatt, og det er først og fremst de eldste elevene som nedprioriteres. Blant kommunene som bryter loven på dette området er Elverum, Åsnes, Time, Arna, Sula, Gildeskål, Tromsø og bydelene Bøler og Røa i Oslo.

Andre kommuner har helsesøster, men ikke egnede lokaler. I loven heter det at kommunene er ansvarlige for å overvåke barnas helsetilstand og følge opp dem som trenger oppfølging. En lang rekke kommuner har fått påpakning fra fylkeslegene for at de ikke følger godt nok med på hvordan barn og unge har det. Blant disse er Vardø, Vefsn, Rauma, Arna, Sirdal, Kviteseid og Tjøme.

Et problem er det også at kommunene ikke greier å identifisere elever som trenger ekstra hjelp, og å gi dem den hjelpen de trenger. Blant disse er Evje og Hornnes, Sør-Varanger, Meland og Time.

Fylkesleger over hele landet har påtalt til sammen 115 avvik fra loven og 172 ikke fullt så alvorlige merknader i de 90 tilsynsrapportene om skolehelsetjenesten.

(NTB)