Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommuner har husrom, men mangler flyktninger

Et paradoks, mener byråd Erlend Horn i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I årevis har det vært et stort problem at norske kommuner ikke har hatt kapasitet til å bosette flyktninger. Nå har situasjonen snudd helt. På starten av året i år må nemlig flere kommuner vente på sine nye innbyggere - delvis fordi UDI  ikke  jobber fort  nok med å behandle søknadene deres.

En av kommunene er Bergen. Byråd Erlend Horn (V) er bekymret.

- Et paradoks Kommunen har i år vedtatt å ta imot 720 flyktninger - og fikk i januar kun bosatt 33, omtrent halvparten så mange som det de mener er ideelt. 

- En ujevn bosetting skaper utfordringer i forbindelse med boligsituasjonen. Vi ønsker å benytte oss mest mulig av det private leiemarkedet, men har opplevd at vi har utleiere klare som vi har vært nødt til å si nei til fordi vi ikke har noen flyktninger, forteller Horn.

Han er redd det vil skape en flaskehals utover høsten som overbelaster det private leiemarkedet og gjør at kommunen i større grad må stille med egne boliger til flyktningene.

- Det er et paradoks med tanke på dugnaden staten har bedt oss om å stille opp på, og som vi også er innstilt på å være med på. Da er det rimelig av staten å sørge for at vi har en jevn tilgang av bosettingsklare flyktninger gjennom året, sier Horn, som dessuten påpeker at det er uheldig for flyktningene.

- Jo lenger folk blir boende på mottak, jo vanskeligere er integreringsarbeidet. Alle tjener på at disse folkene kommer seg ut i kommunene, sier byråden.

Kursing forsinker For å klare å bosette nok flyktninger, må UDI innvilge mer enn 1000 asylsøknader i måneden. I januar klarte de 300, ifølge Kommunal Rapport.

Grunnen til forsinkelsene i UDI er todelt. For det første ansetter UDI flere hundre nye ansatte i løpet av første halvår i år. Disse må kurses av UDIs gamle saksbehandlere, noe som fører til forsinkelser.

Det opplyser presserådgiver Kristian Stakset-Gundersen i UDI til Dagbladet.

- Vi regner med at hastigheten vil ta seg opp igjen i april, sier han.

I tillegg har regjeringen vært tydelig på at UDI skal prioritere avslagssaker høyt, noe som også vises på månedsstatistikken til UDI. Av 1000 asylsøknader som ble behandlet i januar, fikk bare drøyt 300 innvilget sin søknad.

Dessuten er det ifølge IMDI en mismatch mellom hva slags botilbud kommunene har ordnet, og hva slags behov flyktningene har. Mange av flyktningene er enslige menn eller mindreårige; grupper kommunene har vanskeligere for å bosette.

18.000 i løpet av året IMDI har anmodet kommunene i Norge om å bosette drøyt 18000 asylsøkere i løpet av året. Nå venter cirka 3200 bosettingsklare flyktninger på norske mottak. Omtrent 850 av disse har ikke ennå fått tildelt en kommune. Det tallet er for lavt for IMDI, som anslår at de til enhver tid må ha minst 1300 flyktninger de kan jobbe med å bosette.

I forrige uke møttes nasjonalt utvalg for bosetting av flyktninger - som består blant annet av KS, IMDI og UDI - for å diskutere utfordringen.

Assisterende direktør Bjørn Holden i IMDI er optimistisk til at ting nå vil ordne seg utover våren.

- Vi har fått noen nye prognoser fra UDI som tyder på at vi vil få tilstrekkelig mange å bosette til at vi kan opprettholde måltallet på 18.000 i løpet av året. Men det forutsetter at flyktningene som får opphold til og med oktober blir raskt bosatt i år, sier Holden.

Kan føre til nye nei Han sier IMDI hadde forberedt kommunene på at antallet ville gå ned på starten av året, men at IMDi ikke forventet at det ville gå ned så mye som det gjorde. Nå har de bedt UDI om å i større grad prioritere saker som vil føre til innvilgelse, slik at kommunene får flyktninger å bosette.

Han skjønner at situasjonen er utfordrende - spesielt for store kommuner som Bergen.

- Vi har vært veldig tydelige overfor UDI om at jo lenger tid vi venter med bosetting, jo større er risikoen for at en del plasser faller bort fordi kommunene ikke har mulighet til å vente fordi de har lagt et løp og er avhengig av en jevn flyt, forklarer Holden.

- Veldig alvorlig - Vi tar utfordringen veldig alvorlig og snakker med kommunene om det, samtidig som vi ber UDI prioritere å innvilge saker som venter på behandling, sier han.

Det ga også asyl- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) uttrykk for i spørretimen i Stortinget onsdag i forrige uke, da Venstre-leder Trine Skei Grande konfronterte henne med den lange saksbehandlingstiden for asylsøknader.

Listhaug understreket at hun er opptatt av en god flyt i systemet.

- Derfor har vi sagt at vi må se på de sakene som er åpenbart grunnløse, kontra de som skal innvilges, så vi ikke kommer i en situasjon hvor kommunene ikke har folk å bosette, sa hun i spørretimen, ifølge ABC Nyheter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!