Kommuner har ingen kontroll

80 prosent av kommunene sjekker ikke at anbudsvinnerne følger arbeidsmiljøloven.

AVDEKKET LOVBRUDD: Mandag avdekket Arbeidstilsynet omfattende og alvorlige lovbrudd hos søppelgiganten RenoNorden. De henter søppel hos én av tre nordmenn. Her fra Arbeidstilsynets rassia i august. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
AVDEKKET LOVBRUDD: Mandag avdekket Arbeidstilsynet omfattende og alvorlige lovbrudd hos søppelgiganten RenoNorden. De henter søppel hos én av tre nordmenn. Her fra Arbeidstilsynets rassia i august. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): — Kontroll har per dags dato ikke vært utført, sier rådmann i Narvik kommune, Wiggo Lauritzen. Han er ikke alene. Offentlig sektor handler tjenester og varer for omlag 300 milliarder kroner hvert år. I lov om offentlig anskaffelse stilles det krav til lønns- og arbeidsvilkår i oppdragsbedriften. Men ting tyder på at det er pengene som rår.

Dagbladet stilte 79 kommuner spørsmålet «hva har du gjort som oppdragsgiver for å kontrollere at loven overholdes».

80 prosent, eller 66 kommuner, svarte at de hadde stilt krav i anbudsrunden. Men bare 14 sa at de hadde kontrollert bedriften i etterkant. Dermed har ikke de 66 kommunene oversikt om anbudsvinnerne faktisk leverer de lønns- og arbeidsvilkårene som de har lovet.

- Ikke god nok kontroll - Vår erfaring fra tilsynet er at det offentlige ikke alltid har god nok kontroll på at det er seriøse og lovlydige virksomheter som vinner anbudsrunder, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen, til Dagbladet.

Mandag avdekket Arbeidstilsynet omfattende og alvorlige lovbrudd hos søppelgiganten RenoNorden. De henter søppel hos én av tre nordmenn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer