Kommuner har satt krisestab

Alle kommunene har forhøyet beredskapen og de største byene har satt egen stab i forbindelse med terrortrusselen.

SAMARBEIDER MED POLITIET: Kommunenes krisestaber samarbeider tett med politiet i forbindelse med terrortrusselen mot Norge
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SAMARBEIDER MED POLITIET: Kommunenes krisestaber samarbeider tett med politiet i forbindelse med terrortrusselen mot Norge Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Beredskapen i kommunene varierer. De største kommunene tar terrortrusselen mest alvorlig og har satt krisestab eller tilnærmet full kristestab.

Forhøyet beredskap Byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo sier til Dagbladet at det er satt stab med forhøyet beredskap som følger utviklingen i tett samarbeid med politiet.

- Vi satte sentral stab i kommunen torsdag og har forsterket linjeberedskapen i alle kommunens sektorer. Disse skal respondere på det som måtte skje til alle tider i døgnet. Våre beredskapsrutiner og ressurser er oppdatert. Forøvrig har vi en egen beredskapsetat som kooridinerer det daglige arbeidet. Dette vil pågå inntil videre, sier Stian Berger Røsland.

Informasjonsdirektør Eva Hille i Bergen kommune sier at kommunen har forhøyet beredskap som var planlagt i forbindelse med Tall Ships Races som pågår i byen denne helga.

Sykehusene er varslet - Den forhøyede beredskapen vil bli holdt oppe også i forbindelse med terrortrusselen. Det innebærer at vi har satt beredskapsledelse med politiske ledere og administrative ledere med støtte fra stabsfunksjoner og beredskapssjef. I tillegg har vi nær kontakt med politiet. Dette vil i første omgang vare fram til mandag. Da vil vi vurdere situasjonen på nytt, sier Eva Hille.

Kommunikasjonsrådgiver Finn Oluf Nyquist sier at Helsedirektoratet rutinemessig har kontaktet sykehusene gjennom helseforetakene og kommunehelsetjenesten gjennom fylkesmennene. Helsetjenesten samarbeider nært med politimyndighetene.

- Vi har gjort dette for å forvisse oss om at de er oppmerksomme på den situasjonen vi har kommet i etter at PST orienterte om terrortrusselen. Alle blir bedt om å gå gjennom sine beredskapsplaner og vurdere ressurssituasjonen, sier Nyquist.

ØKT BEREDSKAP: Byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo sier at kommunen har satt egen stab som følger med på terrortrusselen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ØKT BEREDSKAP: Byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo sier at kommunen har satt egen stab som følger med på terrortrusselen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Helsedirektoratet har fått tilbakemeldinger som tilsier at alle sykehusene og de aller fleste kommunene allerede har gjennomgått sine planer og ressurser.

- Skremmende - Vi opplever at beredskapen er god for å handtere ulike hendelser, sier kommunikasjonsrådgiver Finn Oluf Nyquist.

 Helsedirektoratet minner om at politiet opplyser at de ikke har grunn til å anbefale folk å ta spesielle forholdsregler.   Samtidig kan denne situasjonen virke skremmende på mange, og helsepersonell kan bruke Helsedirektoratets råd når de snakker med personer som tidligere har opplevd traumatiske hendelser knyttet til krig og terror. De har også råd om hvordan man snakker med barn om sterke medieinntrykk.

I BEREDSKAP: Universitetssykehuset i Stavanger og alle andre sykehus i landet har høynet beredskapen i forbindelse med terrortrusselen.

Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
I BEREDSKAP: Universitetssykehuset i Stavanger og alle andre sykehus i landet har høynet beredskapen i forbindelse med terrortrusselen. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer