Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommuner nekter å betale pengestøtte til Den katolske kirke

Etter Dagbladets avsløringer om medlemsrot.

KAN FÅ MILLIONKRAV: Biskop Bernt Eidsvig har mottat brev fra kommuner som reagerer på at rot i Den katolske kirkes medlemslister. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KAN FÅ MILLIONKRAV: Biskop Bernt Eidsvig har mottat brev fra kommuner som reagerer på at rot i Den katolske kirkes medlemslister. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere kommuner som i årevis har betalt kommunale tilskudd til Den katolske kirke i Norge, reagerer kraftig på Dagbladets avsløringer om hvordan kirka har registrert intetanende personer som medlemmer.  

Oslo kommune - den største kommunale bidragsyteren - har allerede utbetalt rundt 17 millioner kroner til Oslo katolske bispedømme i år.

I et brev Dagbladet har fått innsyn i, varsler imidlertid kommunen at Fylkesmannen i Oslo og Akershus' gjennomgang av medlemslistene «kan få konsekvenser for utbetalt tilskudd i 2014 samt tilskudd utbetalt for tidligere år».

Stanser pengekrana I Time kommune på Jæren fortviler økonomisjef Aud Steinsland over en medlemsvekst på 380 prosent de siste fem åra. I 2013 hadde Oslo katolske bispedømme 391 registrerte medlemmer i kommunen, som måtte ut med 122 295 kroner i tilskudd. For 2014 tilsier ytterligere medlemsvekst at tilskuddet vokser godt forbi 200 000 kroner.

De pengene kan Pavens menn i Oslo imidlertid se langt etter:

- Vi har sendt et brev til Oslo katolske bispedømme der vi informerer om at vi stanser utbetalingene fram til det er en avklaring i saken. Sånn vi ser det, har vi allerede betalt ut for mye. Og når kirka har fått for mye, bør de heller betale tilbake enn at vi fortsetter å betale ut, sier Steinsland.

I Time har det også forekommet registrering av personer uvitende om at de er blitt innrullert i medlemsregisteret til den katolske kirka. En av kommunalsjefene opplevde at ektemannen hennes, opprinnelig fra Chile, brått oppdaget en for ham ny trostilhørighet - han var nemlig opprinnelig medlem av Den norske kirke.

- Det går ikke an å gjøre det slik, det strider mot alle regler, sier Steinsland, som forteller at «den eksplosive veksten», som hun omtaler det, begynte i 2010.
  Har innrømmet «snarveier» Det er i samme periode som biskop Bernt Eidsvig har erkjent at kirka tok i bruk «noen snarveier». 200 000 kroner er ikke mye i et kommunebudsjett på 1,2 milliarder, påpeker Steinsland, som likevel sier:

- Med svikten i skatteinntektene så går det ikke ihop. Vi har ikke budsjettert med en slik vekst. Det er ikke så mye penger for vår del, men tenk på hvordan dette er i alle kommunene tilsammen.

Time er ikke den eneste jærkommunen som stanser overføringene til  Oslo katolske bispedømme (OKB). Det samme gjør Hå og Klepp kommuner.

I et brev som har havnet på bordet til fylkesmannen i Oslo, skriver Hå kommune at kommunen «erfarer, på lik linje med Klepp og Time, en ekstraordinær økning av medlemmer til Oslo katolske bispedømme».

Før svaret på fylkesmannens gjennomgang foreligger, vil ikke den katolske kirka få én krone fra jærkommunene.

- Den ekstraordinære veksten og den kritikken som er reist, blant annet i din avis, har medført at vi har tatt det man på idrettsspråket kan kalle en «time out». Når vi ikke selv kan kontrollere medlemslistene, slik vi kunne før, kan vi ikke betale ut tilskudd før vi vet at det er riktig mottaker i den andre enden. Derfor må vi avvente tilsynsmyndighetens konklusjoner, sier økonomisjef Harald Berglie i Hå kommune til Dagbladet.

Rådmann Ivar Undheim i Klepp kommune opplyser at gjennomgangen kan få konsekvenser for tilskudd kommunen har utbetalt for tidligere år. 

STANSER KRANA: Aud Steinsland, økonomisjef Time kommune, forteller at en kommuneansatt opplevde at ektemannen hennes, opprinnelig fra Chile, brått oppdaget en for ham ny trostilhørighet - han var nemlig opprinnelig medlem av Den norske kirke. Foto: Ingeborg Skrudland / Time kommune
STANSER KRANA: Aud Steinsland, økonomisjef Time kommune, forteller at en kommuneansatt opplevde at ektemannen hennes, opprinnelig fra Chile, brått oppdaget en for ham ny trostilhørighet - han var nemlig opprinnelig medlem av Den norske kirke. Foto: Ingeborg Skrudland / Time kommune Vis mer

- Vi håper gjennomgangen vil gi svar også for en del år bak i tid. Dersom det er grunnlag for det, vil vi reise krav om tilbakebetaling, sier han til Dagbladet.

- Ingen kontroll Hå kommune forsøkte først å kontrollere medlemmene selv, og ba om å få utlevert medlemslistene fra Brønnøysund-registeret. Svaret kommunen fikk, var at denne informasjonen var personsensitiv og taushetsbelagt.

«Hå kommune har dermed ikke selv adgang til å føre noen som helst kontroll med listene», konkluderer kommunen.

Den manglende kontrollen har også andre reagert på: Drammen kommune har henvendt seg til Kulturdepartementet, med et krav om at departementet klargjør «hva som vil bli gjort for å forhindre at innbyggere føres opp som medlem av Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn uten vitende og vilje».

I et brev Dagbladet har fått innsyn i, peker kommunen på at selv om Brønnøysund-registeret kontrollerer at ingen personer (fødselsnummer) er oppført som medlem i mer enn ett samfunn, er det «ingen som kontrollerer om medlemstallene som oppgis er korrekte, derunder om personer som er oppført som medlem av et samfunn, faktisk har samtykket til oppføringen eller i det hele tatt kjenner til medlemskapet.»

Kommunen viser til at tilskudd til trossamfunnene er en betydelig utgiftspost i de kommunale budsjettene.

«Det er derfor viktig å unngå at det kreves tilskudd for medlemmer urettmessig. Dette er en problemstilling som gjelder alle kommuner», skriver kommunen.

KS, kommunenes interesseorganisasjon, støtter Drammens syn: 

- Det Drammen peker på, gjelder selvsagt flere. Utbetalingene til trossamfunn er økende, med begrenset mulighet for kontroll fra kommunene på at grunnlaget er korrekt. KS har ikke hatt noen befatning med dette, men vi tiltrer oppfordringen fra Drammen, sier direktør for interessepolitikk Helge Eide i KS.