Kommuner sinte på helsedirektøren

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsens kritikk i forbindelse med svineinfluensaen har falt mange kommuner tungt for brystet.

FÅR KRITIKK TILBAKE: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (tv.) får kritikk i retur fra kommuene angående håndteringen av svineinfluensaen. Til høyre står overlege Preben Aavitsland fra Nasjonalt folkehelseinstitutt. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FÅR KRITIKK TILBAKE: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (tv.) får kritikk i retur fra kommuene angående håndteringen av svineinfluensaen. Til høyre står overlege Preben Aavitsland fra Nasjonalt folkehelseinstitutt. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Helsedirektør Bjørn-Inge Larsens kritikk i forbindelse med svineinfluensaen har falt mange kommuner tungt for brystet.

Larsen gikk fredag ut og kritiserte flere kommuner for å ha vært dårlig forberedt på svineinfluensaen, og at de har smitteplaner som «ikke tåler møtet med virkeligheten».

Informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad, er provosert av helsedirektørens uttalelse.

- Det har vært ekstremt krevende å jobbe med beredskapsplaner når sentrale helsemyndigheter selv er vinglete. Og da er det ekstremt provoserende å se at helsedirektøren anklager kommunene for ikke å ha gode nok beredskapsplaner, sier Rastad til Aftenposten.

Rastad synes det virker som om helsedirektøren og andre sentralt lever i en annen tidssone.

- De kommer med stadige endringer i anbefalingene som medfører veldig mye merarbeid, sier Rastad.

Han nevner som eksempel at da kommunene begynte vaksineringen av risikogruppene, så anbefalte Larsen at alle vaksinerte seg lenge før det var vaksine til alle.

- Det førte til at fastlegekontorene ble beleiret av andre pasienter enn i de risikogruppene, sier Rastad.

Administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng, skjønner frustrasjonen i kommunene.

- Vårt inntrykk så langt er at kommunene gjør en god innstas. Vi har ikke tidligere hørt at beredskapsplanene ikke fungerer, sier hun.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier han skjønner at endrede anbefalinger fra sentralt hold kan være frustrerende, men mener at Helsedirektoratet ikke kan holde tilbake informasjon.


(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer