Kommuner spekulerer i pleietjenester

Flere kommuner har forsøkt å omgå stortingsvedtaket om gratis hjemmesykepleie. Det skjer ved å lage pleiekontrakter der de blander inn tjenester for hjemmesykepleie i hjemmehjelpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder av Stortingets sosialkomité - John Alvheim (Frp) - bekrefter at kommunene ikke har lov til å lage kontrakter der de legger inn hjemmesykepleierens oppgaver i hjemmehjelpen, og tar betalt for det.

Alvheim, som kom med forslaget om å fjerne egenandelene innenfor denne omsorgen, sier at det har vært flere tilfeller der kommuner prøver å omgå bestemmelsene.

Egenandel for pleie

Fædrelandsvennen skriver at slagpasienten John Egeland i Kristiansand må betale 20 000 kroner til kommunen for medisinering og stell, selv om Stortinget i fjor vedtok å fjerne egenandelen på hjemmesykepleie.

Gunn Egeland sier til avisa at hun ikke har råd til å betale denne summen for mannen sin og at det er en gåte for henne hvor grensen går mellom hjemmesykepleie og hjemmehjelp.

John Alvheim sier han ikke kjenner den konkrete saken godt nok til å slå fast om Kristiansand kommune har brutt forskriftene.

- Men det må være helt klart at kommuner ikke har anledning til å blande sammen hjemmesykepleie- og hjemmehjelptjenester, understreker han.

- Utnytter mulighetene

Bystyret i Kristiansand har vedtatt nye satser for hjemmehjelpen, som fører til at familien Egeland fortsatt må betale 20 000 kroner.

Helse- og sosialdirektør Svein Simonsen i Kristiansand sier til avisa at han mener kommunen holder seg til forskriftene, og at den utnytter inntektsmulighetene fullt ut. Simonsen er uenig i at kommunen omgår stortingsvedtaket.

- Det er gratis å bli kledd av og på, gå på do og få hjelp til å stelle seg. Men forskriftene sier også at kommunene kan ta betalt for andre hjemmehjelptjenester. Mating er gratis, men kommunen tar egenandel for å lage maten. Jeg pekte på det ulogiske ved dette overfor bystyret, sier Simonsen.

(NTB)

KOMMUNENE JUKSER: Gunn Egeland må betale 20 000 kroner i egenandel for at mannen hennes, John Egeland, skal få hjemmehjelp. Hun mener kommunene omgår stortingsvedtak.