Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varselet om «ukultur» i Omsorgsbygg

Kommunetoppens datter og svigersønn ansatt under ham:
- Jeg skjønner at dette ikke ser bra ut

Omsorgsbygg-direktør Per Morten Johansen beklager at rutinene for habilitet har blitt brutt i foretaket han leder.

BEKLAGER: - Jeg trodde jeg hadde gjort en riktig og god vurdering, som viste seg å være feil, sier direktør Per Morten Johansen. Foto: Øisten Norum Monsen / Dagbladet
BEKLAGER: - Jeg trodde jeg hadde gjort en riktig og god vurdering, som viste seg å være feil, sier direktør Per Morten Johansen. Foto: Øisten Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et åpenhjertig intervju med Dagbladet fredag ettermiddag beklager direktøren i det kommunale Omsorgsbygg, Per Morten Johansen, at foretaket ikke har hatt rutinene på plass.

Bakgrunnen er at et varsel om «ukultur», som for tida sjekkes av kommunerevisjonen, framsetter påstander om uregelmessigheter knyttet til ansattelser i foretaket.

Dagbladet skrev tidligere denne uka at en av dem det er varslet om, er direktørens egen forlover og jaktkamerat. Han ble ansatt i foretaket ved at direktøren signerte både innstillingen, jobbtilbudet og arbeidskontrakten hans.

I dag kan Dagbladet avdekke at mangelen på rutiner også medførte at både direktørens datter og hans svigersønn flere ganger er blitt ansatt i foretaket, uten at styrelederen er blitt kontaktet om det. Datteren var formelt ansatt ved «direktørens stab».

VARSELET: Dette varselet ble sendt til Dagbladets journalist og fire politikere i Oslo bystyre i mars 2018.
VARSELET: Dette varselet ble sendt til Dagbladets journalist og fire politikere i Oslo bystyre i mars 2018. Vis mer

Omsorgsbygg er et av landets største eiendomsforetak, og omsetter hvert år for over 1 milliard kroner. Det er arbeidsplassen til i underkant 200 ansatte i foretaket, som har ansvaret for bygningsmassen i blant annet barnehager og sykehjem i Oslo kommune.

Beklager

- Min tolkning av habilitetsbegrepet var slik at det var i orden så lenge jeg delegerte videre til ledere under meg, og var veldig tydelig på at jeg var inhabil, så var dette orden, sier Per Morten Johansen til Dagbladet.

Fram til nå har både administrasjonen og styret i Omsorgsbygg avvist at noen regler har blitt brutt, og at dette skal være dokumentert gjennom dokumentene som både Kommunerevisjonen og Dagbladet har fått innsyn i.

Men nå beklager direktøren, og tar også fullt ansvar, for at reglene ble brutt.

- Jeg beklager at jeg ikke hadde kunnskap om reglene. Jeg beklager at min håndtering på det som gikk på avledet habilitet, ikke var korrekt. Jeg trodde jeg hadde gjort en riktig og god vurdering, som viste seg å være feil.

Uttalelsen kommer etter at Dagbladet siden juni har bedt om innsyn i en rekke dokumenter om ansettelsene. Tre dager i forkant av intervjuet stilte vi også flere spørsmål omkring ansettelsene av hans datter og svigersønn.

Som Dagbladet omtalte tidligere denne uka, vil ansatte som er underordnet en inhabil direktør også være inhabile til å ansette. For ikke å bryte reglene måtte styrelederen i Omsorgsbygg blitt involvert, men det skjedde ikke de første gangene svigersønnen og datteren ble ansatt i foretaket.

ANSVARLIG: Per Morten Johansen er tydelig på at ansvaret ligger på han som leder for Omsorgsbygg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ANSVARLIG: Per Morten Johansen er tydelig på at ansvaret ligger på han som leder for Omsorgsbygg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Johansens datter ønsker ikke å svare på Dagbladets spørsmål om hennes ansettelser. Hun har for tida permisjon fra Omsorgsbygg for å jobbe som prosjektleder i Oslo rådhus. Svigersønnen har fredag kveld ikke svart på Dagbladets henvendelser.

- Tar seg ikke bra ut

På spørsmål til direktøren om han ser at det for andre kan se spesielt ut, at så mange i hans nære krets jobber i Omsorgsbygg, svarer han:

- Helt åpenbart. Sett i ettertid er det helt åpenbart. Hun lurte selv på om dette var lurt å gjøre eller ikke. Jeg var da veldig tydelig på, at dersom du har lyst til å gjøre det, fordi arbeidsoppgavene er sånn som du ønsket det, så søk, forteller Johansen. Han legger til at han samtidig understreket overfor datteren, at det ville være viktig at hun i alle intervjuer var åpen om sin relasjon til ham.

Direktøren innrømmer nå at habilitetsreglene ble brutt, og sier at det ikke var hans intensjon. At det nå rammer datteren, sier han er beklagelig.

- Jeg ser i ettertid at summen av dette tar seg ikke bra ut. Hadde jeg hatt muligheten igjen ville jeg anbefalt henne å la være. Det er ikke bra for henne at hun er ansatt i et foretak hvor faren er direktør. Det har vært en belastning for henne nå i ettertid, sier Johansen. Han er tydelig på at alt som skjer i Omsorgsbygg, er hans ansvar.

- Verken HR-direktøren eller juridisk direktør fanget opp at vi praktiserte reglene om avledet habilitet feil. Det er ingen unnskyldning, for ansvaret ligger 100 % hos meg, sier direktør Johansen.

Johansen avviser imidlertid at noen har fått noen fordeler som følge av at de er i slekt med ham.

- Jeg har vært utrolig nøye med at det ikke skal være noen former for forskjellsbehandling.

Ble ikke lyst ut

Johansen sier han ikke kan svare på spørsmål knyttet til detaljer i ansettelsesprosessen av hans datter og svigersønn, da de er gjennomført av hans underordnede.

- Jeg har ikke håndtert noe rundt disse sakene, sier Johansen. Dagbladet har stilt flere spørsmål til flere av de underordnede lederne som ansatte dem, men hittil ikke fått svar fra alle.

Dagbladet har imidlertid fått svar fra den som første gang ansatte datteren i foretaket, daværende kommunikasjonssjef Thomas Bartholdsen. Han uttaler følgende til Dagbladet:

- Jeg har aldri noen gang har følt meg presset til å ansette henne, og behovet var høyst reelt og jeg hyret ved flere anledninger inn ekstra kapasitet i perioder, og jeg mener at jeg arbeidet for å forlenge og fornye hennes engasjement fordi det var en kostnadseffektiv og god løsning for kommunen og hun gjorde en meget fin innsats hele veien, en fryd å jobbe med.

Ingen av de første jobbene datteren og svigersønnen ble tilsatt i, var lyst ut.

Direktør Johansen kan ikke svare på hvordan de to likevel fant ut at det fantes jobb å få i Omsorgsbygg, ved henholdsvis HR-avdelingen og i «direktørens stab».

Johansen understreker:

- Det veit ikke jeg.

Hele Norges coronakart