Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommunetopper bestiller gransking av egen håndtering av overgrepssak

-Tilliten til kommuneledelsen er svekket, vedgår ordføreren og rådmannen i Verdal, og hyrer eksterne granskere til å gjennomgå egen håndtering av overgrepssak.

-TILLITEN SVEKKET: -Tilliten til kommuneledelsen er svekket, vedgår rådmann Rudolf Holmvik (t.v), som sammen med Verdal kommunes ordfører nå hyrer eksterne granskere til å gjennomgå  kommunens håndtering av overgrepssaken fra 1995 og 2000. Her med daglig leder i Verdal ASVO, Jan Løvlie, og tidligere leder for kommunens tiltak for funksjonshemmede, Bente Nesvold, da Dagbladet konfronterte dem med saken tidligere denne måneden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
-TILLITEN SVEKKET: -Tilliten til kommuneledelsen er svekket, vedgår rådmann Rudolf Holmvik (t.v), som sammen med Verdal kommunes ordfører nå hyrer eksterne granskere til å gjennomgå kommunens håndtering av overgrepssaken fra 1995 og 2000. Her med daglig leder i Verdal ASVO, Jan Løvlie, og tidligere leder for kommunens tiltak for funksjonshemmede, Bente Nesvold, da Dagbladet konfronterte dem med saken tidligere denne måneden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Dagbladet avdekket i forrige uke at hele den øverste ledelsen i Verdal kommune i 1995 visste at en psykisk utviklingshemmet kvinne var blitt gravid, etter seksuell omgang med en arbeidsleder ved den skjermede, kommunalt eide bedriften begge jobbet i. Også bedriftens ledelse, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Innherred sykehus kjente til saken.

Likevel ble den ikke politianmeldt.

Pårørende ble ikke informert - ei heller om abort og sterilisering.
Fem år senere forgrep samme mann seg på kvinnen igjen, noe som utløste etterforskning og dom i 2001. Der ble Verdals kommuneledelse kritisert for ikke å ha anmeldt saken i 1995.

Dette førte verken til offentlig debatt eller selvransakelse - inntil Dagbladet denne måneden konfronterte kommuneledelsen i Verdal. Det skjedde på grunnlag av vår gransking av etterforskningsmateriale og offentlige sakspapirer helt tilbake til 1995, samt intervjuer av en rekke involverte aktører.

I dag gikk Verdals ordfører Bjørn Iversen og rådmann Rudolf Holmvik ut med et leserbrev i lokalavisa Verdalingen — under tittelen "Skam og tillit".

-Svekket tillit til kommuneledelsen
Der varsler de at de vil sette i gang en "eksternt ledet gjennomgang av kommunens håndtering av ASVO-saken fra 1995 til 2001". Bakgrunnen for gjennomgangen er, ifølge leserbrevet, at saken har "svekket tilliten til kommuneledelsen".

Kommuneledelsen vil offentliggjøre resultatet av granskingen, som skal danne grunnlag for en "dialog med brukerorganisasjonene om videre forbedring".

Kommuneledelsen forventer samtidig å bli trodd på at de ville ha håndtert saken annerledes i dag.
"For det første ville forholdet blitt anmeldt, noe som også skjedde i 2001. Videre ville kommunen helt sikkert hatt en annen vurdering av hva som var brukerens beste," heter det i brevet.

Krav om styrket rettssikkerhet
Tidligere i dag gikk lederen og nestlederen i stortingets arbeids- og sosialkomite ut med krav om at regjeringen innfører politiattest-krav og en rekke andre tiltak for å styrke rettssikkerheten til utviklingshemmede i skjermede bedrifter. Dette etter en rekke reportasjer i Dagbladet, bl.a. dagens om at regjeringen siden 2007 har avvist å innføre krav om vandelsattest, med begrunnelse i økonomi, administrasjon og personvern.
-Sakene Dagbladet har avdekket viser at psykisk utviklingshemmede i Norge i realiteten er uten rettssikkerhet, sa komiteleder Robert Eriksson. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!