Ny forskning:

Kommuniserer med pasienter «fanget i sin egen kropp»

Norsk nevrolog mener det er fascinerende forskning og at teknologien har stort potensial, men at det er et langt stykke igjen.

KOMMUNISERER: Ny forskning har gjort kommunikasjon mulig for pasienter «fanget i sin egen kropp». I en sveitsisk studie fikk fire pasientene svare på personlige spørsmål med kjente svar, og åpne spørsmål som krever et enkelt ja eller nei. Video: Wyss center Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ny forskning har gjort kommunikasjon mulig for pasienter «fanget i sin egen kropp».

- Familiene var i ekstase. Det er en overveldende følelse av glede og lykke, skriver Ujwal Chaudhary, en av forskerne bak studien, til Dagbladet i en e-post.

Se hvordan, i videoen øverst i saken.

«Locked in»-syndromI Sveits fikk fire pasienter som lider av avansert amyotrofis lateral sklerose (ALS) være med i studien. Disse pasientene lider av komplett lammelse, de kan til og med ikke røre på øyelokkene.

ALS gjør at hjernen mister funksjonen til å kontrollere muskler, og personen blir etter hvert bli fanget i sin egen kropp. Personen kan tenke, men ikke bevege seg eller prate.

Dette er en tilstand som kalles «locked in».

I denne nye studien fikk de fire pasientene svare på personlige spørsmål med kjente svar, og åpne spørsmål som krever et enkelt ja eller nei.

- Disse resultatene er potensielt det første skrittet mot avskaffelse av «locked in state», i hvertfall for pasienter med ALS, skriver forskerne i rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer