Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kommuniserte direkte med IS i Syria før drapene på Maren og Louisa

Den sveitsiske konvertitten som organiserte terrorcellen som skal stå bak drapet på Maren Ueland og Louisa Jespersen, kommuniserte direkte med IS i Syria før drapene.

ANTATT BAKMANN: Denne antatt IS-tilknyttede sveitseren var i direkte kontakt med terrorgruppa IS i Syria før drapene, opplyser etterforskningsleder Abelhak Khiame. Foto: TAMEDIA / Tribune de Geneve
ANTATT BAKMANN: Denne antatt IS-tilknyttede sveitseren var i direkte kontakt med terrorgruppa IS i Syria før drapene, opplyser etterforskningsleder Abelhak Khiame. Foto: TAMEDIA / Tribune de Geneve Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser etterforskningsleder Abdelhak Khiame, leder for Den sentrale etterforskningsenheten (BCIJ) i Marokko.

Tre IS-inspirerte marokkanere er siktet for drapene på Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen, i nærheten av Imlil i Atlas-fjellene sentralt i Marokko. De to studerte sammen ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), og var på ferie i Marokko da de ble drept før jul.

DRAPSSIKTET: Gateselgeren Abdessamad Ejjoud (25), snekkeren Younes Ouaziyad (27) og gateselgeren Rachid Afatti (33) er siktet for drapene på Maren Ueland og Louisa Jespersen. En sveitsisk konvertitt, som skal ha trent opp de tre, kommuniserte med IS i Syria før drapene. Foto: NTB scanpix
DRAPSSIKTET: Gateselgeren Abdessamad Ejjoud (25), snekkeren Younes Ouaziyad (27) og gateselgeren Rachid Afatti (33) er siktet for drapene på Maren Ueland og Louisa Jespersen. En sveitsisk konvertitt, som skal ha trent opp de tre, kommuniserte med IS i Syria før drapene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sentralt i etterforskningen står en spansk-sveitsisk konvertitt, kjent som «K. Z.».

Han skal være leder for terrorcella som de tre drapssiktede tilhørte, og ble før nyttår pågrepet, siktet for å ha gitt de drapssiktede opplæring i bruk av kommunikasjonsverktøy og skytetrening.

Sveitseren var i direkte kontakt med terrorgruppa IS i Syria før drapene, opplyser etterforskningsleder Abelhak Khiame.

- Han var i kontakt med en IS-terrorist i Syria via meldingstjenesten Telegram, sier Khiame til den sveitsiske avisa Tribune de Geneve.

- De to hadde møttes i Geneve.

Ifølge Khiame hadde de to sett flere propaganda- og halshuggingsfilmer fra IS før sammen.

ETTERFORSKNINGSLEDER: Abdelhak Khiame, leder for Den sentrale etterforskningsenheten i Marokko (BCIJ), mener nå å dokumentere direkte kontakt mellom IS i Syria og en av de siktede i drapene på Maren Ueland og Louisa Jespersen. Foto: Wikimedia Commons
ETTERFORSKNINGSLEDER: Abdelhak Khiame, leder for Den sentrale etterforskningsenheten i Marokko (BCIJ), mener nå å dokumentere direkte kontakt mellom IS i Syria og en av de siktede i drapene på Maren Ueland og Louisa Jespersen. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Konverterte

«K. Z.» konverterte til islam i en moské i Petit-Saconnex, i nærheten av Geneve, i 2011. Han lyttet i tida som fulgte hyppig på religiøse taler av to franske imamer – også de konvertitter.

Han var fullt ut radikalisert i 2014. Det var samtidig som IS vokste fram i Syria, og de to imanene ble kastet ut av moskeen for å oppfordre tilhørerne sine til å slutte seg til jihad i Syria.

Etter at han konverterte har sveitseren kalt seg både «Abu Yahia» og «Abullah», ifølge Abdelhak Khiame.

Han klarte å radikalisere både søsteren sin, bestemoren og to onkler, og har også rekruttert ekstremister i Sveits og England for IS.

Han opererte med flere ulike planer for hvordan han ville praktisere som IS-tilhenger. Han planla å angripe en juveler for å finansiere sin avreise til Syria og slutte seg til IS der, og han skal ha vurdert både Algerie og Tunisia før han til slutt flyttet til Marokko for å praktisere sin ekstreme islam i 2015.

I Marokko skal han først ha forsøkt å komme inn på en koranskole sør i landet, før han så flyttet til Marrakech.

TRAGISK: Maren Ueland og Louisa Jespersen ble drept i Marokko. Foto: Privat
TRAGISK: Maren Ueland og Louisa Jespersen ble drept i Marokko. Foto: Privat Vis mer

Da han ankom Marrakech møtte han gateselgeren Abdessamad Ejjoud (25) - en av de tre nå drapssiktede mennene. Ejjoud omtalte seg selv som «emiren» i en jihadistisk terrorcelle – og det er også han som dreper de to skandinaviske turistene på en video som sirkulerer på nettet. Men som statsminister Erna Solberg – og andre – har frarådet nordmenn å se.

De to andre drapssiktede er snekkeren Younes Ouaziyad (27) og gateselgeren Rachid Afatti (33).

STUDERTE I NORGE: Louisa Jespersen og Maren Ueland studerte begge på Universitetet i Sørøst-Norge. Foto: Rex / NTB scanpix
STUDERTE I NORGE: Louisa Jespersen og Maren Ueland studerte begge på Universitetet i Sørøst-Norge. Foto: Rex / NTB scanpix Vis mer

Ville ramme turister

Sveitseren og de drapssiktede hadde så en rekke møter sammen i årene som fulgte. Sveitserens overordnede plan skal ha vært å rokke ved Marokkos stabilitet ved å orkestrere terrorangrep mot sikkerhetstjenestene og turister, ifølge politisjef Abdelhak Khiame.

- Han tok med seg flere støttespillere for å drive skuddtrening. Han rekrutterte også flere terrorister fra land sør for Sahara. Sammen planla de også å slutte seg til IS nord i Mali.

Opplysningene fra Khiame til den sveitsiske avisa er nye. 25. desember sa han at medlemmene av terrorcellen ikke hadde kontakt med IS-operatører i konfliktsoner som Syria, Irak eller Libya - men det var før sveitseren ble pågrepet.

Totalt er minst 23 personer pågrepet etter drapene. 14 av de pågrepne er siktet – og en person allerede dømt – for å ha hyllet de groteske drapene. En av de pågrepne er en redaktør for et lokalt nyhetsnettsted. Han skal både ha hyllet drapet og delt den omtalte drapsvideoen med andre journalister i en WhatsApp-gruppe. En annen av de siktede er en doktorgradsstudent.

Dagbladet har søkt bistandsadvokaten til Uelands etterlatte, advokat Ragnar Falck Paulsen, uten hell.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!