Kari Hilde Frenchs bok: Dødsdømt i Kongo

Kommuniserte i hemmelige koder: «Bokpakken fra vår kusine i Bergen er sendt. Gi vår bror beskjed»

I sin nye bok forteller Kari Hilde French om kampen for å få sønnen ut av fengsel i Kongo, og de hemmelige rapportene han sendte i koder hjem.

SLET: Kari Hilde French forteller i sin nye bok inngående om hvordan hennes dødsdømte sønn hadde det i fengsel i Kongo. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SLET: Kari Hilde French forteller i sin nye bok inngående om hvordan hennes dødsdømte sønn hadde det i fengsel i Kongo. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Joshua French (35) kom tilbake til Norge på 17. mai i år etter åtte år i fengsel i Kongo. I dag kommer mora Kari Hilde French (68) med sin fortelling om hvordan hun kjempet utrettelig for å få sønnen hjem i boka «Dødsdømt i Kongo. Kampen for friheten».

Der forteller hun også om meldingene som ble sendt fra den hemmelige mobilen sønnen hadde i fengsel. I en av rapportene fra fengselet i Kisangani i november 2010, skriver sønnen følgende:

- Vi har det helt jævlig

«Vi har det helt jævlig. Forholdene i fengselet har forverret seg over den siste måneden. Fengselet er overfylt, men stadig kommer nye fanger, Denne dagen ankom ti nye fanger. De ble slått, torturert og gjort narr av. Det er gråt, skriking og slåssing hele tiden».

«Vi lever i et inferno av bråk døgnet rundt», meldte han et par uker etterpå.

De to Kongo-fangene forteller, om roping, skriking og slåssing, og om fengselsvakter som er på fylla flere dager på rad.

French og Moland hadde kontakt med familiene på hemmelige telefoner som var blitt smuglet inn i fengselet. I tillegg lærte familien French seg å kommunisere i koder. Dette ble spesielt gjort i brevs form.

«Jeg var svært påpasselig med å teipe konvoluttene godt igjen når jeg sendte brev. Enkelte brev mellom Joshua og meg var faktisk i kode».

Beskjeden fra Erna

Hun og resten av familien hadde også opprettet en kode til den gangen beskjeden kanskje skulle komme om at French var på vei hjem. Telefonen fra statsministeren kom 00.30 natt til 17. mai.

Kari Hilde skriver videre at beskjeden fra Erna Solberg om løslatelsen var like uvirkelig som det var åtte år tidligere å få beskjeden om at Joshua var i fengsel 11. mai 2009.

«Bokpakken fra vår kusine i Bergen er sendt. Gi vår bror beskjed», skrev hun til sin nærmeste familie. Med den koden visste søsteren Hanna French at Joshua var på vei hjem.

I boka forteller French videre om sønnen og cellekameraten Molands skrantende helse. 8. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa.

Før den tid hadde imidlertid de to dødsdømte nordmennene lagt flere planer for hvordan de kunne flykte fra fengsel i Kongo. Ingen av planene ble realisert.

Planla flukt

I august 2011 kunne Dagbladet avsløre at de to nordmennene ble tatt for det fengselsledelsen så på som et fluktforsøk. Ifølge fengselsledelsen skal French og Moland ha forsøkt å grave seg ut av fengselet i Kongo med to jernstenger. De hadde gravd hull veggene, og hadde bare en liten flik igjen før de hadde gravd seg gjennom hele fengselsmuren.

Kari Hilde French nekter for at dette var noe fluktforsøk i den nye boka..

«Joshua og Tjostolv hadde nemlig ikke gjort noe fluktforsøk, selv om de arbeidet med rømningsplaner», sier hun.

Hun skriver samtidig at de hadde lagd et sinnrikt system som gjorde det mulig for dem å klyve opp på himlingen og grave et hull i muren ut mot gata.

«De håpet dette en dag kunne bli fluktveien ut», skriver hun.

«Joshua og Tjostolv hadde flere planer. Verktøy ble smuglet inn på finurlig måte. Å fjerne veggplater mot betongplattingen eller å ta seg ut gjennom taket ble skrinlagt til fordel for en annen plan».

«Tanken på å bli sittende i det uendelige i et kongolesisk fengsel kan gjøre enhver person desperat», skriver hun.

- Tilbud om å frikjøpelse

Hun skriver videre at det var mange rømningsplaner, og at det var et alternativ å få kjøpt dem ut av fengselet. Alt fra priser på 30 000 dollar til fem millioner dollar nevnes i boka for å sørge for mildere straffer eller for å få de to ut av fengsel.

Hun forteller også om den lite omtalte perioden da mor og sønn bodde i et arresthus sammen. På det tidspunktet var helsen til Joshua French svært dårlig.

«Hvorfor planla vi ikke et fluktforsøk? Det var flere grunner til det. Blant annet trodde vi at Joshua snart ville bli flyttet fra husarresten til Norge. En annen viktig grunn var at flere i arbeidsgruppen (…) hadde mottatt en del trusler om at de og familien deres ville bli arrestert hvis Joshua klarte å flykte fra Kongo (...) Men som jeg har angret! Vi skulle ha prøvd», skriver hun.

I boka retter også French kraftig kritikk mot UD, og mener de ikke gjorde nok for å få French hjem til Norge. Spesialutsending Arild Øyen er blant dem som får mye av æren for å ha fått French til Norge.

Kongo-saken

  • Joshua French (35) er norsk og britisk statsborger. Han startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda. French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.
  • Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund.
  • Bare Moland ble dømt for selve drapet. Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge. 18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa.
  • Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord. 6. desember 2013 ble Joshua French likevel tiltalt for å ha drept kameraten. 19. februar 2014 ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.
  • I august 2014 ble han anklaget for å ha forsøkt å rømme etter at han ble pågrepet utendørs. Da hadde han av hensyn til sin svært reduserte helsetilstand bodd alene i en leilighet, under vakthold.
  • Norske myndigheter har lenge arbeidet for å få ham enten benådet eller overført til soning i Norge. 17. mai ble han overført til Norge.
  • Han ble innlagt på sykehus og utskrevet i begynnelsen av av august. Utenriksminister Børge Brende sier det ikke er snakk om en benåding eller en soningsoverføring. French er overført på humanitært grunnlag, opplyste Brende.
    Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer