«Kommunisme» strøket fra Kim Jong-uns prinsipper

- Gjør Nord-Korea om til et kongedømme, mener sørkoreansk avis.

REVIDERTE PRINSIPPER: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un har i sommer revidert landets fundamentale prinsipper. Her er han og hans kone Ri Sol-Ju under en militærparade i forbindelse med 60-årsjubileet for slutten av Korea-krigen. Foto: Korean Central News Agency (KCNA)/AFP.
REVIDERTE PRINSIPPER: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un har i sommer revidert landets fundamentale prinsipper. Her er han og hans kone Ri Sol-Ju under en militærparade i forbindelse med 60-årsjubileet for slutten av Korea-krigen. Foto: Korean Central News Agency (KCNA)/AFP.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas 10 «fundamentale prinsipper» ble i sommer revidert - for første gang siden Nord-Koreas grunnlegger Kim Il-sung oppnevnte sønnen Kim Jong-il til sin etterfølger i 1974.

Landet har lenge hatt posisjonen som et verdens aller siste kommunistiske fyrtårn. Nå har Kim Il-sungs barnebarn Kim Jong-un fjernet referansene til kommunisme og sosialisme fra de ti prinsippene.

- Blir kongedømme
Ifølge den sørkoreanske avisa Chosun Ilbo regnes disse prinsippene som helligere enn grunnloven.

Setningen «fullførelsen av kommunistiske bedrifter» er slettet, mens Solpalasset i Kumsusan, hvor de balsamerte likene til Kim Il-sung og Kim Jong-il oppbevares er gjort til et hellig sted.

«Med andre ord har Nord-Korea blitt et kongedømme som styres av Kim-dynastiet», skriver Chosun Ilbo i en lederartikkel.

«Baekdu-blodslinjen»
Endringene betraktes som et forsøk på å gi dagens hersker en større legitimitet.

Setningen «Vi må ære den store leder kamerat Kim Il-sung med all vår lojalitet» er nå endret til «Vi må ære den store leder kamerat Kim Il-sung og general Kim Jong-il med all vår lojalitet.»

I følge de reviderte fundamentale prinsippene skal «Baekdu-blodslinjen» - som er et uttrykk for Kim-dynastiet - sikre Nord-Korea og det regjerende Arbeiderpartiet evig liv.

Selv om ordet «kommunisme» nå er borte, advares det i de nye prinsippene mot borgerskapet, men dette ses ifølge netavisa til South China Morning Post som et svar på økende innflytelse fra Kina og Sør-Korea.

Et særtrekk ved Nord-Koreas grunnlov - referansen til landet som en kjernefysisk makt - er nå videreført i de ti fundamentale prinsippene.

«Kjernefysisk makt» (nuclear force) skal ifølge prinsippene være ryggraden i landets militære maklt og økonomiske solidaritet.

SELVHJELP: Nord-Koreas makthavere anstrenger seg for å gjøre landet selvhjulpet på de fleste områder. Her ses Kim Jong-un mens han inspiserer en ny smart-telefon som hevdes å være framstilt ved en nordkoreansk fabrikk, men som enkelte analytikere mener er laget i Kina. Foto: AFP/ KCNA via KNS
SELVHJELP: Nord-Koreas makthavere anstrenger seg for å gjøre landet selvhjulpet på de fleste områder. Her ses Kim Jong-un mens han inspiserer en ny smart-telefon som hevdes å være framstilt ved en nordkoreansk fabrikk, men som enkelte analytikere mener er laget i Kina. Foto: AFP/ KCNA via KNS Vis mer