Kommunist kan bli ny Tromsø-ordfører: - Mao var en stor leder

Knallrød politiker kan bli ny Tromsø-ordfører.

- STOR FRIGJØRINGSLEDER: - Mao var en stor frigjøringsleder, og bidro til å løfte hundrevis av millioner ut av fattigdommen i Kina. Men han gjorde feil som alle andre mennesker, sier Jens Ingvald Olsen (i bildet foran). Bak ser man et historisk bilde fra 50-tallet hvor kineserne feirer seieren til Det kommunistiske partiet. Foto: NTB SCANPIX
- STOR FRIGJØRINGSLEDER: - Mao var en stor frigjøringsleder, og bidro til å løfte hundrevis av millioner ut av fattigdommen i Kina. Men han gjorde feil som alle andre mennesker, sier Jens Ingvald Olsen (i bildet foran). Bak ser man et historisk bilde fra 50-tallet hvor kineserne feirer seieren til Det kommunistiske partiet. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Kapitalismen er ødeleggende for både jorda og menneskene, sier Jens Ingvald Olsen, ordførerkandidat for partiet Rødt i Tromsø.

Tromsø-politikeren har ikke sluttet å være revolusjonær siden han ble med i det maoistiske partiet Arbeidernes Kommunistparti (AKP) på 70-tallet.

- Jeg ønsker et nytt system som både tar hensyn til miljøet og mennesket, sier Olsen.

- Hva tenker du om Mao i dag?

- Mao var en stor frigjøringsleder, og bidro til å løfte hundrevis av millioner ut av fattigdommen i Kina. Men han gjorde feil som alle andre mennesker, sier Olsen.

- Ikke en despot Mao Zedong var Folkerepublikken Kinas leder fra 1949 til sin død i 1976, og i Kina i dag regnes han som grunnleggeren av det moderne Kina. Men Mao har også blitt kritisert for brudd på menneskerettigheter, og fått skylda for å ha skapt hungersnød, spesielt under den såkalte «kulturrevolusjonen». Mellom 40 og 70 millioner mennesker skal ha død under Maos styre. - Jeg anser ikke at Mao var en despot. Men han gjorde store feil under utviklingen av Kina, og på den måten forårsaket han at mange mistet livet, sier Olsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer