- STOR FRIGJØRINGSLEDER: - Mao var en stor frigjøringsleder, og bidro til å løfte hundrevis av millioner ut av fattigdommen i Kina. Men han gjorde feil som alle andre mennesker, sier Jens Ingvald Olsen (i bildet foran). Bak ser man et historisk bilde fra 50-tallet hvor kineserne feirer seieren til Det kommunistiske partiet. Foto: NTB SCANPIX
- STOR FRIGJØRINGSLEDER: - Mao var en stor frigjøringsleder, og bidro til å løfte hundrevis av millioner ut av fattigdommen i Kina. Men han gjorde feil som alle andre mennesker, sier Jens Ingvald Olsen (i bildet foran). Bak ser man et historisk bilde fra 50-tallet hvor kineserne feirer seieren til Det kommunistiske partiet. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Kommunist kan bli ny Tromsø-ordfører: - Mao var en stor leder

Knallrød politiker kan bli ny Tromsø-ordfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Kapitalismen er ødeleggende for både jorda og menneskene, sier Jens Ingvald Olsen, ordførerkandidat for partiet Rødt i Tromsø.

Tromsø-politikeren har ikke sluttet å være revolusjonær siden han ble med i det maoistiske partiet Arbeidernes Kommunistparti (AKP) på 70-tallet.

- Jeg ønsker et nytt system som både tar hensyn til miljøet og mennesket, sier Olsen.

- Hva tenker du om Mao i dag?

- Mao var en stor frigjøringsleder, og bidro til å løfte hundrevis av millioner ut av fattigdommen i Kina. Men han gjorde feil som alle andre mennesker, sier Olsen.

- Ikke en despot Mao Zedong var Folkerepublikken Kinas leder fra 1949 til sin død i 1976, og i Kina i dag regnes han som grunnleggeren av det moderne Kina. Men Mao har også blitt kritisert for brudd på menneskerettigheter, og fått skylda for å ha skapt hungersnød, spesielt under den såkalte «kulturrevolusjonen». Mellom 40 og 70 millioner mennesker skal ha død under Maos styre.

- Jeg anser ikke at Mao var en despot. Men han gjorde store feil under utviklingen av Kina, og på den måten forårsaket han at mange mistet livet, sier Olsen.

Partiet Rødt har hatt en sensasjonell framgang i Tromsø. I den siste Nordlys-målinga ligger Rødt an til å bli tredje største parti med hele 18 prosent oppslutning. Det vil kunne bety at partiet får like mange representanter som Høyre, åtte plasser i kommunestyret, skriver Nordlys.

- Parlamentarisk revolusjon Hvis den borgerlige alliansen mister flertallet i Tromsø, vil Arbeiderpartiet sannsynligvis danne et mindretallsbyråd med SV og Rødt som støttepartier. SV og Rødt har sagt at de da ønsker ordførerposten.

- Det er ikke naturlig at Arbeiderpartiet både skal ha byrådsleder- og ordførerposten. Derfor bør det støttepartiet som er størst få den posten. I dag er det Rødt, sier Olsen til Dagbladet.

«Dersom Rødt fortsatt er størst av de to partiene, vil det da bli Jens Ingvald Olsen som kan overta ordførerkjeden fra Jens Johan Hjort. I så fall vil Tromsø bli arnested for en aldri så liten parlamentarisk revolusjon, med ordførerskifte fra Høyre til Rødt», skriver Oddvar Nygård i Nordlys.

Kommunist Jens Ingvald Olsen har aldri lagt skjul på hvor han ligger politisk, og han har flere ganger blitt kritisert for sin revolusjonære bakgrunn. Da Nordlys møtte Olsen i sommer, hadde Rødt-politikeren et bilde av Karl Marx på veggen i partikontoret, og dørmatta ved inngangen var preget av en rød stjerne.

Olsen, som ble med i AKP på 70-tallet og fortsatte i partiet fram til det ble lagt ned i 2007, har ikke problemer med å kalle seg for «kommunist». Og han har flere ganger tatt til orde for et «klasseløst samfunn».

- Folk legger så mye forskjellig i kommunisme, og noen bruker det som skjellsord og knytter det til regimer vi ikke ønsker å sammenlikne oss med. Men for meg representerer det en frigjørende og demokratisk bevegelse, sier Olsen, som flere ganger har omtalt seg som «revolusjonær».

- Angrer ikke - Angrer du på noe av det du mente på 70- og 80-tallet?

MOT KAPITALISME: - Kapitalismen er ødeleggende for både jorda og menneskene, sier Jens Ingvald Olsen, ordførerkandidat for partiet Rødt i Tromsø. Foto: INGUN A. MÆHLUM/DAGBLADET
MOT KAPITALISME: - Kapitalismen er ødeleggende for både jorda og menneskene, sier Jens Ingvald Olsen, ordførerkandidat for partiet Rødt i Tromsø. Foto: INGUN A. MÆHLUM/DAGBLADET Vis mer

- Jeg tilhører ikke noen angrebevegelse i forhold til vår støtte til Vietnam og Kambodsja. Vi støttet landene på grunn av USAs krigføring, og det var det grunnleggende. Men vi har med rette blitt kritisert for å ikke tidlig nok ha sett overgrepene som ble begått i landene, sier Olsen.

Rødt-politikeren tror ikke tromsøvelgerne lar seg skremme av den røde politiske overbevisning.

- Jeg har vært aktiv i Tromsø i over 40 år, og alle innbyggerne som har lest ei avis i løpet av de siste 40 åra vet hva jeg står for. Det er vel ingen annen lokalpolitiker som har skrevet så mange leserinnlegg som meg. Så mine politiske standpunkter tror jeg ikke skremmer noen. Det er bare skremselspropaganda fra borgerlig side, sier Olsen.

Vil stoppe privatiseringen I Tromsø har Rødt lovt å stoppe alle privatiseringstiltak som byrådet i Tromsø har gjort, og reversere alle privatiseringer som allerede er gjennomført.

- Vi har hele tiden vært klare på at de 5000 kommuneansatte er en ressurs. Ikke en utgiftspost som skal reduseres, sier Olsen. Rødt har en rekke løfter i Tromsø, blant annet ønsker de gratis buss, flere kommunale utleieboliger og forsøksordninger med sekstimers-dag.

- Det er komisk når de andre kaller oss et protestparti. Jeg tror våre velgere er blant de best opplyste i Tromsø. Mens de andre partiene har mange velgere som bare stemmer på grunn av gammel vane, eller hva foreldrene deres gjorde, har vi velgere som måtte tenke selv før de valgte oss, sier Olsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer