Kommunist-topp skal ha avlyttet Kinas president

Bo Xilai i vanære.

I UNÅDE: Det er ikke bare på dette bildet at Bo Xilai skal ha gått bak ryggen til president Hu Jinto og kommunistpartiet NPC. Foto: ScanpixAFP
I UNÅDE: Det er ikke bare på dette bildet at Bo Xilai skal ha gått bak ryggen til president Hu Jinto og kommunistpartiet NPC. Foto: ScanpixAFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Funksjonærer i byen Chongqing skal ha drevet med omfattende avlytting, noe som ble avslørt i august. Da ble det oppdaget avlytting på en innkommende telefonsamtale til presidenten.

Det var dette som bidro til mistankene mot byens ambisiøse kommunisttopp, Bo Xilai, og som førte til at han for få uker siden fikk sparken, ifølge New York Times.

Avisen har snakket med et titall kilder tilknyttet kommunistpartiet. De bekrefter at funksjonærer i Chongqing hadde etablert et omfattende avlyttingsnettverk.

Drap på brite I kommunistpartiets offisielle versjon av skandalen sies det ingenting om avlyttingen. Der er det i stedet viet mye oppmerksomhet til drapet på en britisk forretningsmann, som skal ha blitt forgiftet etter at han truet med å avsløre Bo Xilais kone og hennes angivelige planer om å overføre en stor pengesum til utlandet.

Men også avlyttingen skal ha vært en viktig årsak til at Bo tidligere i år fikk sparken som partileder i Chongqing. Før dette var han regnet som en av Kinas mest fremgangsrike og karismatiske politikere, og det var ventet at han snart ville få en plass i politbyråets stående komité, som er Kinas viktigste maktorgan.

Mange rykter Det har gått mange rykter om at Bo og hans tidligere politisjef Wang Lijun etablerte et sofistikert avlyttingsnettverk.

Kilder har tidligere sagt til Reuters at avlyttingen stakk kjepper i hjulene for hemmelige granskninger i regi av sentrale myndigheter.

Ifølge New York Times skal avlyttingen ha blitt ansett som en direkte provokasjon av sentrale myndigheter. Ifølge sentalt plasserte kilder i kommunistpartiet ble det også oppfattet som et tegn på hvor langt Bo Xilai var villig til å gå i sitt forsøk på å klatre til topps i partiapparatet.

- Alle i Kina forbedrer sine systemer i forsøket på å bevare stabilitet. Men ikke alle våger å overvåke sentrale partiledere, sier en tjenestemann knyttet til ett av Kinas offisielle presseorgan.

(NTB)