Kommunistene bremset Putins arbeidsreformer

Russiske arbeidere blir overlatt til kapitalistiske arbeidsgiveres nåde, sa kommunistene som protesterte mot Vladimir Putins nye, næringslivsvennlige arbeidslover i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre demonstranter samlet seg foran nasjonalforsamlingen i Moskva, Dumaen, der debatten om president Vladimir Putins reformpakke foregikk. Protestene førte til sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Ti år etter kommunismens sammenbrudd, lever Russland fremdeles med lover fra Sovjet-tiden. Disse lovene anerkjenner blant annet ikke private ansettelser, noe som fører til at nesten 80 prosent av Russlands arbeidsstyrke befinner seg utenfor lovverket.

President Putins nye, næringslivsvennlige lover, som skulle legges fram for nasjonalforsamlingen, ble endret. Det skjedde etter kraftige protester fra fagforeninger og kommunistene.

I den nye versjonen av lovforslaget, som det ble oppnådd enighet om, får private arbeidsgivere lov til å ansette og si opp arbeidere, men legger i større grad opp til langsiktige kontrakter enn i det opprinnelige forslaget.

De nye lovene legger også opp til et høyre lønnsnivå, nærmere det nivået som regnes som et eksistensminimum. I dagens Russland ligger det generelle lønnsnivået langt under dette nivået.

Fagforeningslederne i Russland sier at den største fordelen med den nye versjonen av arbeidslovene er bøter for forsinkede utbetalinger av lønn.

Sene lønnsutbetalinger skapte kaos og fortvilelse i Russland på midten av 1990-tallet, da mange arbeidere ikke fikk utbetalt lønninger på flere år.

(NTB)