- Kommunistene sto bak paraply-drapet

Et av den kalde krigens største mysterier kan gå mot en løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I september 1978 ble den bulgarske satirikeren og BBC-journalisten Georgi Markov (49) truffet av et prosejktil mens han ventet på en buss i London.

Prosjektilet var skjult i tuppen på en paraply, og var fylt med giftstoffet ricin. Det dødelige skuddet ble avfyrt mot Markovs lår av en hittil uidentifisert gjerningsmann.

49-åringen fikk høy feber og døde fire dager seinere. Obduksjonen viste at han ble drept av 0,2 milligram ricin.

Før han døde rakk Markov å fortelle legene om den fremmede mannen med paraply. Mannen skal ha unnskyldt seg overfor Markov, og gått bort fra stedet.

Mysterium

Markov-drapet omtales som et av de største mysteriene fra den kalde krigen. Han var i opposisjon til kommmunistregimet i hjemlandet, og rømte til England som politisk flyktning. Der utmerket han seg som satiriker og journalist.

Markovs drapsmann ble aldri tatt, men KGB - i samarbeid med etterretningsagenter for Bulgarias kommunistregime - har hele tiden vært hovedmistenkt. I ettertid ble det avslørt at detvar Sovjetunionen som utviklet paraplyer med utløsermekanisme for ricin-ampuller.

Nå hevder en bulgarsk journalist at det finnes håndfaste beviser for at det var Bulgarias hemmelige politi som sto bak drapet, melder nyhetsbyrået AP.

HAR HAN LØST GÅTEN? Bulgarske Hristo Hristov har brukt seks år på å skrive bok om Markov-drapet. Foto: SCANPIX/AP
HAR HAN LØST GÅTEN? Bulgarske Hristo Hristov har brukt seks år på å skrive bok om Markov-drapet. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Hristo Hristov har saumfart bulgarske arkiver i jakten på et svar på hva som skjedde med landsmannen Markov. Arbeidet har munnet ut i boka «Kill Vagabond» - kallenavnet bulgarsk etterretning ga Markov.

- Drept av italiener

Ifølge Hristov har han funnet bevis for at det var datidas bulgarske etterretningstjenester som sto bak drapet.

- Min forskning viser at det var det tidligere kommunistregimets etterretning som er ansvarlig for drapet på Markov, sier han i et telefonintervju med AP.

- Det ble aldri bevist fordi bulgarske myndigheter i ettertid har nektet å samarbeide.

Hristov hevder at både kommunistregimet og dets etterfølgere har ødelagt dokumenter og annet bevismateriale i saken.

Journalisten skriver i boka at det var bulgarsk etterretning som sto bak likvideringen, men at det var italieneren Francesco Guillino som holdt i den dødbringende paraplyen.

Slettet mapper

Italieneren skal ha jobbet som agent for det bulgarske regimet i 1978. I 1993 ble han siktet for drapet av danske myndigheter. Han nektet og ble løslatt av dansk politi i påvente av bevismateriale fra Bulgaria. Det kom aldri.

- Kommunistene og deres etterfølgere samarbeidet aldri med den britiske etterforskningen. I stedet skjulte de den antatte drapsmannen og ødela mappene på Markov i arkivet sitt, sier Hristov til AP.

Alle bulgarske etterretningsdokumenter om Markov ble slettet på begynnelsen av 1990-tallet. I 1992 ble en tidligere etterretningssjef dømt for å ha ødelagt bevis.

Hristo Hristov mener imidlertid at de avgjørende bevisene i saken - etterretningens mapper på Francesco Guillino - fortsatt ligger skjult i arkivene til Bulgarias hysj-politi.

Han er nektet innsyn, men har varslet rettssak for å få tilgang til arkivet.

FORGIFTET OG DREPT: Den bulgarske dissidenten Georgi Markov (49) ble truffet av et forgiftet prosjektil skjult i en paraply. Ingen er tatt for drapet.
BOKA: Hristovs bok «Kill Vagabond» - oppkalt etter Markovs kallenavn i etterretningtjenestens arkiver.