Kommunister i regjeringen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Russlands nye statsminister, Jevgenij Primakov, har en nesten umulig oppgave foran seg. Han skal skape tillit til en økonomi i krise og et politisk regime som for andre gang på 90-tallet har gjort et stort flertall av folket veldig fattig. For å skape tillit må han forene det politisk uforenlige. Som han selv sier, skal han fortsette reformene samtidig som økonomien skal reguleres på en helt annen måte enn noen gang etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.
  • - I løpet av noen få minutter greide han å si hva folk på venstresida, høyresida, nasjonalister og vestlig orienterte ville høre. Slik oppsummerer avisa Nezavisimaja Gazeta ganske presist Primakovs første dager som statsminister. Presset av de umulige omstendighetene, den økonomiske og politiske krisa som fort kan bli et sammenbrudd, må Primakov samarbeide med alle. Og spørsmålet er: har Russlands nye regjering noen retning?
  • Svaret er ja. Ute av regjeringskontorene er de smarte, unge økonomene med Vesten som forbilde og med deregulering og liberalisme som svar på alle politiske utfordringer. Tungt inne i regjeringskontorene er kommunistene, som har Jurij Masljukov som visestatsminister. Masljukov er den siste leder av Gosplan, organet som i sovjettida planla produksjon av alt fra atomdrevne ubåter til den minste jordlapp. Men Primakov vil ikke gjeninnføre kommunismen bakveien. Kommunistene er heller ikke hva de var, og fortida kommer ikke tilbake annet enn som spøkelse.
  • Primakovs strategi ser ut til å være å forsøke å etablere et slags politisk sentrum i Russland. Da kan han ikke overse kommunistene, som ikke bare er en maktfaktor i Dumaen, men som også vokser i resignert oppslutning for hvert nytt fattiglem den russiske røverkapitalismen skaper. Både det store antallet fattige og kommunistenes oppslutning er en realitet i det russiske samfunnet. En realitet det ville være lite demokratisk å ikke ta hensyn til.