FIKK FORNYET TILLIT: Sittende president Bronislaw Komorowski kan heve armene i triumf. Til venstre kona Anna. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/SCANPIX
FIKK FORNYET TILLIT: Sittende president Bronislaw Komorowski kan heve armene i triumf. Til venstre kona Anna. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/SCANPIXVis mer

Komorowski feiret valgseier i Polen

Kaczynski erkjenner nederlag. Men de kan ha vært for tidlig ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • SISTE: Med 51 prosent av stemmene talt opp har Jaroslaw Kaczynski fått 50,4 prosent av stemmene. Det betyr at Bronislaw Komorowski kan ha vært for tidlig ute med å feire seieren, ifølge NTB.
-----------------------------
Bronislaw Komorowski fra det liberale partiet Borgerplattformen fortsetter i presidentembetet med tillit fra velgerne etter søndagens presidentvalg i Polen.

- Vårt polske demokrati har seiret. Selv om vi skal vente med å sprette den store champagneflasken til mandag, har vi allerede nå god grunn til å glede oss og være stolte, sa Komorowski til sine tilhengere søndag kveld.

To valgdagsmålinger ga begge seier til den liberale Komorowski, som har fungert som president etter at Lech Kaczynski døde i en flyulykke i Russland tidligere i år.

På en måling for det statlige TV-selskapet fikk Komorowski 53 prosent av stemmene mot 47 prosent for utfordreren Jaroslaw Kaczynski fra det konservative partiet Lov og rettferdighet.

I en valgdagsmåling gjengitt på den private TV-stasjonen TVN var utfallet mindre klart, med drøyt 51 prosent til Komorowski og knapt 49 prosent til Kaczynski.

Innrømmet nederlag Kaczynski innrømmet raskt at han hadde tapt valget mot Komorowski.

- Jeg får begynne med på gjøre det gode manerer tilsier, nemlig å gratulere vinneren, sa Kaczynski.

Presidentvalget måtte avholdes etter at president Lech Kaczynski mistet livet i en flyulykke i Smolensk i Russland i april. Også presidentens kone og over 90 medlemmer av Polens politiske og militære elite omkom i ulykken.

I samsvar med Polens grunnlov overtok Komorowski som fungerende president etter ulykken. Han var da nasjonalforsamlingens president.

Statsminister Jaroslaw Kaczynski er avdøde Lech Kaczynskis tvillingbror, og i perioden 2006-2007 var han statsminister i Polen, mens Lech var president.

Han måtte gå av som statsminister da Borgerplattformen, partiet til Bronislaw Komorowski og sittende statsminister Donald Tusk, vant valget.

Brødrene Kaczynskis kjernevelgere har vært eldre mennesker og folk fra småbyer og landsbygda, og de har hatt størst støtte i de konservative og katolske delene av den polske velgermassen.

Rake motsetning Komorowski er på mange måter Kaczynskis rake motsetning - han er en sterk tilhenger av EU og polsk medlemskap i eurosamarbeidet. Komorowski er dessuten en nær alliert av statsminister Tusk. Ifølge observatører vil dette føre til positive reaksjoner fra finansmarkedene.

- Komorowskis seier kan bli sett på som viktig for å få til reformer fordi han er fra samme parti som statsminister Tusk. Det er derfor god grunn til å tro at markedet vil reagere positivt, sier Maciej Reluga, sjeføkonom i Bank Zachodni til Reuters.

Glede i EU Den liberale Komorowskis seier vil uten tvil også bli godt mottatt i de andre europeiske hovedstedene og i Russland. Mens Kaczynski-brødrene førte en nasjonalistisk politikk, har Komorowski hele tiden søkt et bedre forhold med nabolandene, EU og Russland.

I Polen er makten delt mellom statsministeren og regjeringen på den ene siden og presidenten på den andre siden. Presidenten kan foreslå og legge ned veto mot lover, og har innflytelse over utenrikspolitikken. Det er imidlertid regjeringen som setter den politiske kursen.

(NTB)