ETTERLYSER FLERE IT-STUDENTER: NHO-foreningen Abelia mener Norge utdanner for få IT-folk. Foto: Silje Sundt Kvadsheim/Finansavisen.
ETTERLYSER FLERE IT-STUDENTER: NHO-foreningen Abelia mener Norge utdanner for få IT-folk. Foto: Silje Sundt Kvadsheim/Finansavisen.Vis mer

Kompetansen Norge skriker etter

NHO mener mangelen på IT-kompetanse er akutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Seks av ti norske teknologibedrifter opplever mangel på IT-kompetanse, viser ifølge Finansavisen en undersøkelse NHO-foreningen Abelia har gjort.

- At det mangler IT-kompetanse i Norge er ikke noe nytt, men tallene viser at mangelen blir stadig mer akutt, sier adm. direktør Håkon Haugli i Abelia.

Av Abelias over 2.100 medlemmer svarte over 400 på undersøkelsen som ble gjennomført i oktober og i begynnelsen av november.

Her er behovet størst

Ifølge avisen er det i første rekke innenfor dataanalyse, IT-sikkerhet, programmering og personvern at behovet for ekspertise er størst.

I tillegg til kompetansebehovet i kunnskapsbedrifter og rene IT-selskaper er det også stort behov for IT-folk i samfunnet generelt.

- Helse og omsorg, samferdsel og offentlig sektor, listen over sektorer med behov for IT-kompetanse er lang. På toppen kommer næringer hvor digitaliseringen er på full fart frem, som i fiskeoppdrett der sensorteknologi begynner å ta av, sier Haugli til Finansavisen.

- Vi utdanner for få

Haugli har i flere år ment at Norge utdanner for få IT-folk, og mener det begynner å haste med å få på plass tiltak.

- Det er ikke bare et økonomisk spørsmål - selv om penger til studieplasser er viktig. Det er også et spørsmål om prioriteringer hos de folkevalgte. De har fått med seg at Norge henger etter sammenlignbare land på realfag og IT, slik undersøkelser fra OECD viser, sier Abelia-sjefen til avisen.

Haugli innser at mangel på lærere ved universitetene kan være en flaskehals. Samtidig mener han at universiteter og høyskoler har et ansvar for å øke antall IT-studieplasser.

- Vi ser flere gode initiativer mellom utdanningsinstitusjoner og næringsliv, for eksempel ved Høyskolen i Oslo der IBM er en samarbeidspartner og kan stille med for eksempel forelesere, sier Haugli.

Investere i de ansatte

Et annet funn i Abelia-undersøkelsen er ifølge Finansavisen at 40 prosent av bedriftene mener kompetanseutvikling av dem som allerede er ansatt kan være en løsning.

- Hele bransjen er tjent med å investere mer i kompetanseutviklende tiltak. Vi mener derfor en ordning med Kompetansefunn, etter Skattefunn-modellen, er en god idé, sier Haugli til avisen.

Andre økonominyheter:
Rappet inn 6,4 millioner
Prinsesse Märtha fikk ikke en krone