Kompetent NRK-sjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Hans-Tore Bjerkaas har NRK fått en sjefredaktør fra egne rekker. Rett nok kan det sies at Torolf Elster var mediets egen mann, men også han hadde trådt sine ideologiske barnesko på og nær Youngstorget. Siden Kåre Fostervolls utnevnelse i 1948 har NRK vært betraktet som en del av det politiske apparat. I de aller fleste år har det vært en stilling der man plasserte patente partifolk. Og da det ble de borgerliges tur til å få en kringkastingssjef, ble John G. Bernander, tidligere stortingsmann og nestleder i Høyre, men uten medieerfaring, ansatt.

NRK har en helt spesiell stilling i det norske system. Den ble skapt i opplysningstradisjonen, og professorer og lektorer preget institusjonen gjennom flere tiår. NRK var nærmest en del av det norske skoleverket og hadde sin begrunnelse som oppdrager til god samfunnsånd mer enn som nyhetsformidler. Det var viktigere at sendingene ikke «uroa lyarane» enn at de ga bredest mulig innblikk i hendelsene de skulle formidle.

Dette er lenge siden nå, og Hans-Tore Bjerkaas står overfor helt andre utfordringer enn de ideologisk patente sjefene som styrte til og med 1980-tallet. I dag står NRK som mange andre mediebedrifter midt oppe i en teknologisk revolusjon som også berører programtilbudet. Konkurransen fra andre kanaler, norske som internasjonale, betyr at NRK ikke lenger er i stand til å samle hele nasjonen slik den gjorde. Nå må NRK kjempe om hver seer, og mange antar at det er et spørsmål om tid før også lisensen faller som finansieringskilde. De nettbaserte mediene er en ny utfordring som kaller på omstillingsevne og mottiltak i kampen om lytteres og seeres interesse.

Hans-Tore Bjerkaas har lang erfaring fra NRK. Han var inntil for noen år siden fjernsynsdirektør, og har de seinere år vært distriktssjef i Troms og Finnmark. Han har vist evner som kreves av den som skal lede en stor og mangfoldig mediebedrift som NRK, og kjenner tradisjonen. Han virker samlende internt. Og i alle fall er det mer betryggende med en som kan mediet og dets utfordringer enn en NRK-sjef som er nådd fram på grunnlag av politiske meritter.