Kompisens Facebook-selfie kan ha avslørt megahackeren «Anexx»

Har stjålet 130 millioner kredittkort og over to milliarder kroner.

UTLEVERES: Her føres russiske Vladimir Drinkman til retten i Haag, 13. januar i år. Det var hans siste forsøk på å motsette seg utlevering til USA i forbindelse med den formidable hacker-saken mot ham. Amerikanske Secret Service er overbevist om at han er den legendariske hackeren «Anexx». Foto: AFP / ANP / JERRY LAMPEN / NTB Scanpix
UTLEVERES: Her føres russiske Vladimir Drinkman til retten i Haag, 13. januar i år. Det var hans siste forsøk på å motsette seg utlevering til USA i forbindelse med den formidable hacker-saken mot ham. Amerikanske Secret Service er overbevist om at han er den legendariske hackeren «Anexx». Foto: AFP / ANP / JERRY LAMPEN / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I over ti år har amerikanske Secret Service jaktet på den mystiske og svært forsiktige megahackeren «Anexx».

Han er mistenkt for å ha vært med på en av historiens største datainnbrudd, der opplysningene til mer enn 160 millioner kredittkort ble stjålet og solgt. Tre selskaper alene har bokført tap på over 300 millioner dollar, over to milliarder kroner.

Denne uka avgjorde retten i Nederland at russeren Vladimir Drinkman kan utleveres til USA etter to år i arresten i Amsterdam.

Hvordan han havnet der, og hvorfor han knyttes til kodenavnet «Anexx», er en spektakulær historie som startet i den beslaglagte datamaskinen til minibanksvindleren «soupnazi».

ID-løs Det er Bloomberg og Washington Post som har skrevet opp historien om hvordan myndighetene kom på sporet av en av de verste hackerligaene som har herjet vesten.

Det startet i 2003 da Secret Service arresterte hackeren «soupnazi» aka Albert Gonzales for minibanksvindel i New York. Etterforskerne fant en rekke interessante filer i hans datamaskin, inkludert chattelogger på ulike nettforumer for hackere. Der la de spesielt merke til tre russere som hadde kodenavnene «Anexx» og «Grigg» og «Smi».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer