STYRTET I ÅKER: To menn omkom i flystyrten i Råde i Østfold. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
STYRTET I ÅKER: To menn omkom i flystyrten i Råde i Østfold. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Kompiser styrtet i døden med mikrofly

To menn i 30- og 40-åra omkom i flystyrt i Råde i Østfold. Ifølge øyenvitner skjedde ulykken raskt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| RÅDE/OSLO (Dagbladet): En bekjent av de to omkomne, to menn i 30- og 40-åra, forteller til Dagbladet at begge hadde pilotlisens. Han har vanskelig for å snakke og er dypt rystet over det som har skjedd. En av de to skal være en småbarnsfar som er hjemmehørende i Råde, forteller han.

De to omkomne fløy et mikrofly av typen Rans 6, og styrtet i ettermiddag i en åker ved Tomb jordbruksskole i Råde i Østfold. Skolen opplyser at en av de to som omkom i styrten var ansatt hos dem.

- Gikk brått ned Flere vitner gir uttrykk for at ulykken skjedde fort.

Dagbladet vet at politiet har mottatt informasjon fra vitner om at flyet sirklet mens det lå skrått i lufta før det gikk brått rett ned.

 Sondre Solvang (18), som er på sommerleir ved Norgesskolen, så flyet da det fløy over åkeren.

- Jeg satt i kantina og så et fly som fløy relativt sakte over åkeren kort tid før det styrta, sier Solvang til Dagbladet.

- UKLART: Innsatsleder Anders Strømsæther påpeker at det fremdeles er uklart hva som er foranledningen til flystyrten. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- UKLART: Innsatsleder Anders Strømsæther påpeker at det fremdeles er uklart hva som er foranledningen til flystyrten. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Han så ikke selve styrten, men gir uttrykk for at det ikke tok lang tid før flyet hadde styrta.

Pårørende kan ha sett flystyrten Et annet vitne, som Fredrikstad Blad ikke navngir, forteller at flyet fløy normalt helt til det skulle svinge. «Da virket det som at det mistet all fart, og gikk rett i bakken,» sier vitnet

- Flyet var overtent nesten med en gang etter flystyrten, forteller øyenvitnet.

Innsatsleder Anders Strømsæther vil ikke bekrefte opplysningene, og påpeker at det fremdeles er uklart hva som er foranledningen til flystyrten.
 
Det er opprettet et kriseteam for vitner og pårørende på ulykkesstedet. Ifølge innsatsleder Anders Strømsæther skal pårørende ha befunnet seg i umiddelbar nærhet, og kan selv ha vært vitner til flystyrten.

Havarikomiteen i Norges Luftsportforbund skal nå sammen med politiet undersøke ulykken. Statens Havarikommisjon for Transport, som normalt undersøker ulykker innen luftfart, har ikke ansvar for å granske ulykker med mikrofly.

SÅ FLYET: Sondre Solvang (18) så ulykkesflyet fra kantina på sommerskolen han går på. MMS-foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
SÅ FLYET: Sondre Solvang (18) så ulykkesflyet fra kantina på sommerskolen han går på. MMS-foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet Vis mer

- Sammen med politiet skal vi sette ned en granskningsgruppe som skal se på saken, sier leder Tor Berg i forbundets havarikomité til TV 2.